6 εφηβικές σειρές που αξίζει να δεις

Μια ενήλικη ματιά ίσως βιαστεί να κρίνει τις εφηβικές σειρές για έλλειψη σοβαρού περιεχομένου. Μια τέτοια στάση δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αφού όσο περνάνε τα χρόνια και αυξάνονται οι υποχρεώσεις, οι εφηβικοί προβληματισμοί φαντάζουν με μακρινή ανάμνηση. Επιπλέον, σε ένα τηλεοπτικό τοπίο γεμάτο με ενδιαφέρουσες, ενήλικες σειρές, ποιός έχει χρόνο να νοιαστεί για εφηβικούς προβληματισμούς και έρωτες;

Παρ’ όλα αυτά, οι εφηβικές σειρές όχι μόνο έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές τηλεθεατών, διατηρώντας έστω μια νοσταλγική γοητεία ένοχης απόλαυσης, αλλά κάποιες από αυτές (βλ. Buffy The Vampire Slayer) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γιγάντωση της τηλεόρασης. Μάλιστα, στις μέρες μας, όπου το τηλεοπτικό προϊόν έχει αναβαθμιστεί αισθητά, οι εφηβικές σειρές τολμάνε να ξεφύγουν από τα (απολαυστικά) κλισέ μοτίβα των ένοχων απολαύσεων και αρκετά συχνά αποτελούν κάτι παραπάνω από  τίμιες προτάσεις, αγγίζοντας μάλιστα δύσκολες θεματολογίες.

Σήμερα, λοιπόν, ξαναβλέπουμε πέντε εφηβικές σειρές που αξίζουν το χρόνο, ακόμα και εκείνων που έχουν περάσει προ πολλού την εφηβεία.

I’m Not Okay With This

Από τους συντελεστές του The End of the F***ing World -και διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και την γενικότερη αισθητική- έρχεται μια σειρά που μοιάζει να αποτελεί  ανάμειξη των ταινιών του John Hughes και των εφηβικών ιστοριών του Stephen King. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί τη σειρά από τις επιρροές της είναι οι μικρές λεπτομέρειες στον χειρισμό κάποιων καταστάσεων, οι οποίες την μετατρέπουν σε γνήσιο τέκνο της εποχής μας. Όχι κάτι πραγματικά πρωτότυπο, αλλά το ταιριαστό πρωταγωνιστικό δίδυμο και η μικρή διάρκεια είναι αρκετοί λόγοι για να της δώσετε μια ευκαιρία.

Η σειρά δεν θα έχει δεύτερη σεζόν.

The End of the F***ing World

Αυτή η ιδιαίτερη εφηβική σειρά επικεντρώνεται στον James, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ψυχοπαθή και αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα, διαπράττοντας μια δολοφονία. Το ιδανικό θύμα στα μάτια του είναι η Alyssa, ωστόσο τα πράγματα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή όταν οι δυο τους γνωριστούν καλύτερα και η Alyssa αρχίζει να τον ερωτεύεται, οπότε ο έρμος ο James θα υποχρεωθεί να υποδυθεί τον ερωτευμένο, μπας και καταφέρει να πετύχει το στόχο του. Τελικά, το μόνο που θα καταφέρει είναι να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού οι δύο έφηβοι θα καταλήξουν σ’ ένα παλαβό road trip αυτογνωσίας και βίας.

Η σειρά αποτελείται από δύο σεζόν.

Euphoria

Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί για έλλειψη σειρών ή ταινιών με θέμα τα ναρκωτικά. Ωστόσο, το φετινό εφηβικό χιτ του HBO καταφέρνει να προσφέρει κάτι νέο στο “είδος” με το στυλιζάρισμα του, την τόλμη του και τη μεγάλη καρδιά. Κάθε επεισόδιο εστιάζει και σε έναν διαφορετικό χαρακτήρα, πάντα μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας μας που αναρρώνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, καταφέρνοντας να δημιουργήσει χαρακτήρες για τους οποίους είναι δύσκολο να μην νοιαστείς. Το γεγονός μάλιστα πως η σειρά είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές εμπειρίες της δημιουργού της προσφέρει ένα έξτρα τόνο αληθοφάνειας.

Η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ένα special επεισόδιο.

American Vandal

Αναπάντεχα ενδιαφέρουσα σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούν δύο φοιτητές που αποφασίζουν να το παίξουν δημοσιογράφοι και να λύσουν κάτι μικρο εγκλήματα που έλαβαν χώρα στο σχολείο τους, έχοντας παράλληλα ως απώτερο στόχο την κυκλοφορία ενός ντοκιμαντέρ. Μέσα σε αυτό το αρκετά παλαβό πλαίσιο όμως, η σειρά καταφέρνει να αγγίξει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα με ουσιαστικό τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή δε ξεχνά την κωμική της πλευρά, σατιρίζοντας τη μόδα των σειρών – αστυνομικών ντοκιμαντέρ, όπως το Making A Murderer. 

Η σειρά αποτελείται από δύο σεζόν για τις οποίες έχουμε μιλήσει εδώ και εδώ.

Sex Education

Ένα από τα πιο καυτά θέματα για τη ζωή ενός εφήβου είναι η σεξουαλικότητα του, την οποία καλείται να ανακαλύψει σιγά σιγά. Και ενώ πολλές εφηβικές σειρές καταπιάνονται με το συγκεκριμένο θέμα, ελάχιστες έχουν τολμήσει να το προσεγγίσουν με τη φρεσκάδα, τη φιλοδοξία και την τόλμη του Sex Education, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις ήδη από τη σύνοψη του. Σε ένα απροσδιόριστο τόπο και χρόνο, ο γιος μιας σεξολόγου αποφασίζει να βοηθάει-στα κρυφά- όσους συμμαθητές του αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η σειρά καταφέρνει να μιλήσει για αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις. Με μπόλικο χιούμορ και αξιολάτρευτους χαρακτήρες, το Sex Education είναι μια απολαυστική βουτιά στο φάσμα της σεξουαλικότητας. Αν και σίγουρα έχει περιθώρια βελτίωσης και συμπερίληψης πιο ιδιαίτερων περιπτώσεων, σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια απαραίτητη σειρά, προσφέροντας πληροφορίες που μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί ακόμα ταμπού.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη σεζόν, ενώ μέσα στη χρονιά αναμένεται και η τρίτη.

Skam

Αρκετά με την Αμερική, όμως. Για την τελευταία σειρά της λίστας θα ταξιδέψουμε στην παγωμένη Νορβηγία, η οποία μπορεί να καυχιέται πως πρόσφερε στην παγκόσμια κοινότητα τηλεθεατών μια από τις πιο ιδιαίτερες εφηβικές σειρές. Ο λόγος φυσικά για το Skam, το οποίο ξεχώρισε τόσο για τον τρόπο διανομής του και την έξυπνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και για τις δύσκολες θεματικές, τις οποίες όμως προσέγγισε με την πρέπουσα σημασία. Μάλιστα, η επιτυχία της σειράς ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρξουν τουλάχιστον εφτά διαφορετικά remakes από άλλες χώρες, με το Νορβηγικό να παραμένει το καλύτερο.

Η σειρά αποτελείται από τέσσερις σεζόν.

Σχόλια

Your email address will not be published.