Ανασκόπηση σειρές 2023

Ανασκόπηση 2023: Οι καλύτερες σειρές

Οι ορέξεις των χολιγουντιανών παραγωγών για όλο και περισσότερη εκμετάλλευση έβαλαν ολόκληρη την βιομηχανία στον πάγο με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν πολλές σειρές. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό, άλλωστε τι να πρωτο-προλάβεις να δεις σε ένα έτος (μήπως να έπεφταν γενικότερα οι ρυθμοί παραγωγής του Hollywood;), αλλά είχε ως αποτέλεσμα η φετινή τηλεοπτική σοδειά να σωθεί κυρίως από ήδη υπάρχουσες σειρές που ολοκληρώθηκαν ιδανικά και ελάχιστες νέες που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Στην ανασκόπηση για τις σειρές του 2023 διαλέγουμε τις καλύτερες που είδαμε, σημειώνοντας πρώτα πως η παρουσίαση των σειρών δεν γίνεται αξιολογικά και ότι βασικό κριτήριο για να συμπεριληφθεί μια σειρά στη λίστα είναι είτε να είχε ολοκληρωθεί εντός του 2023, είτε να είχε κυκλοφορήσει εξ’ ολοκλήρου μέσα στο έτος.

The Great (S3, Hulu)

Μπορεί η σειρά του Tony McNamara (Poor Things) να ολοκληρώθηκε πρόωρα, αλλά έφυγε με ψηλά το κεφάλι και ακόμη μια συναρπαστική σεζόν γεμάτη χιούμορ, δολοπλοκίες, υποτιμημένες ερμηνείες υψηλού επιπέδου και ανατροπές που σκορπίζουν θλίψη. Μας λείπει ήδη.

Ανασκόπηση σειρές 2023

Succession (S4, HBO)

Τα τελευταία χρόνια, λίγες σειρές απασχόλησαν τόσο έντονα το τηλεοπτικό κοινό, δίχως να ανήκουν σε κάποιο μεγάλο franchise ή έναν εντυπωσιακό φανταστικό κόσμο. Όχι αδίκως αν μας ρωτάτε, μιας και το Succession διέθετε ερμηνείες που αξίζουν μια χρυσή θέση στην ιστορία της τηλεόρασης και ατάκες που κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα τσακίζουν. Η τέταρτη και τελευταία σεζόν προφανώς και είχε δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες, αλλά δεν απογοήτευσε ούτε στο ελάχιστο.

Barry (S4, HBO)

Ελάχιστες σειρές μπορούν να καυχιούνται για την διακριτική, μα σταθερή αλλαγή του ύφους τους. Το Barry, η σειρά για έναν πληρωμένο δολοφόνο που επιθυμεί να κάνει στροφή στην καριέρα του και να γίνει ηθοποιός αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Η τέταρτη σεζόν ήταν η πιο σκοτεινή όλων με την σκηνοθεσία του Bill Hader, ο οποίος ανέλαβε όλα τα επεισόδια, να δημιουργεί μια σχεδόν υπερβατική ατμόσφαιρα. Ακόμη μια εξαιρετική σεζόν, τολμηρή, ξεκαρδιστική και πραγματικά συναρπαστική που κατάφερε να βρει λόγο ύπαρξης ακόμα και όταν όλοι στοιχημάτιζαν πως δεν θα τα κατάφερνε. Τελικά, έκλεισε όσο «Wow» υποσχόταν και ο τίτλος του φινάλε. Bill Hader, είσαι σπουδαίος.

Ανασκόπηση σειρές 2023

How to With John Wilson (S3, HBO)

Οι αστικές περιπλανήσεις του John Wilson και οι παρατηρήσεις του για την πόλη, αλλά και την ίδια την ύπαρξη, μας πρόσφεραν μερικές από τις πιο αναπάντεχα διασκεδαστικές και ευρηματικές τηλεοπτικές στιγμές των τελευταίων ετών. Η τρίτη και τελευταία σεζόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση κλείνοντας ιδανικά μια πραγματικά ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα σειρά.

The Bear (S2, Disney+)

Ρίχνοντας ελαφρώς τους ρυθμούς, η δεύτερη, πιο εσωτερική σε σχέση με την πρώτη, σεζόν εστιάζει με μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε ένα μέλος της κουζίνας, δίχως βέβαια να απομακρύνεται από τον πραγματικό σταρ της σειράς, τον Carmen και τα αδιέξοδά του που τον κρατούν σε απόσταση αναπνοής από την προσωπική ευτυχία. Η συνταγή μπορεί να διαφοροποιήθηκε σε μικρό βαθμό, το αποτέλεσμα όμως παρέμεινε γευστικότατο!

Ανασκόπηση σειρές 2023

Good Omens (S2, Amazon Prime)

Είναι αλήθεια ότι μετά την πρώτη (πιστή στο βιβλίο) σεζόν του Good Omens δεν είχαμε προσδοκίες για κάτι περισσότερο. Δεν χρειαζόταν άλλωστε. Όμως η πραγματικότητα μας διέψευσε και το αγαπημένο μας δίδυμο από ineffable husbands επέστρεψε σε κάτι που θυμίζει πολύ fan fiction. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν ένα κακό και αχρείαστο fan-service όμως στην προκειμένη περίπτωση είδαμε μια από τις καλύτερες σειρές του 2023, μια απολαυστική σεζόν που κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη και να κινηθεί σε νέα νερά κάνοντας μας να ανυπομονούμε για την επόμενη σεζόν και για το μέλλον των γλυκών μας αγγέλων.

Έλλη-Μαρία Παπακωνσταντίνου

Poker Face (S1, Showtime)

Μπορεί η πρωτότυπη ιδέα της σειράς να μην έφτασε το απώγειο των δυνατοτήτων της και μερικά επεισόδια να ήταν κατώτερα των προσδοκιών, αλλά στις καλές της στιγμές η σειρά του Rian Johnson και της Natasha Lyonne ήταν αρκούντως απολαυστική, ώστε να βρει μια θέση στη λίστα μας, δίνοντας μάχη με σώμα με την άλλη ενδιαφέρουσα σειρά μυστηρίου της χρονιάς.

Scavengers Reign (S1, HBO)

Μια σειρά όχι μόνο για τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων, αλλά και για όσα άτομα δεν την παλεύουν άλλο με την ανυπόφορα αποστειρωμένη «επιστημονική φαντασία» των τελευταίων πολλών ετών.

Ανασκόπηση σειρές 2023

Blue Eye Samurai (S1, Netflix)

Στη βάση του είναι μια ιστορία εκδίκησης. Στην ουσία είναι μια ιστορία υβριδίων. Ένα μείγμα anime και δυτικού τύπου animation, κινούμενο μεταξύ δύο και τριών διαστάσεων, με κεντρικό ήρωα ένα άτομο προερχόμενο από δύο φυλές, μείγμα των λευκών και των Ιαπώνων. Σε μια περίοδο που η Ιαπωνία απεμπολούσε δια ροπάλου τις φυλετικές προσμίξεις. Μέσα σε 8 επεισόδια βλέπουμε την περιδίνιση ενός περιθωριοποιημένου ανθρώπου στον στρόβιλο της εκδίκησης και τη μεταμόρφωση του σε Onryo, έναν δαίμονα. Όλα αυτά σε έναν κόσμο πάνω από τον οποίο το φάντασμα του Tarantino πλανάται συνεχώς. Οι ρυθμοί της αφήγησης καταιγιστικοί και περιεκτικοί, οι σεκάνς των μαχών άψογες και η μουσική που τις συνοδεύει βάλσαμο για την ψυχούλα. Ο ορισμός του τόσο-όσο, ίσως ότι καλύτερο έχει να δείξει το Netflix φέτος.

Σπύρος Κυριακόπουλος

Mrs. Davis (Mini Series, Showtime)

Θεόμουρλη σειρά επιστημονικής φαντασίας με μια καλόγρια που κυνηγά να «σκοτώσει» την Τεχνητή Νοημοσύνη σε σενάριο (και) του Damon Lindelof; Ναι, είναι όσο παλαβή ακούγεται και παρ’ ότι δεν είναι τέλεια, αξίζει κάθε λεπτό. Χρειαζόμαστε περισσότερες σειρές σαν και αυτή.

Ανασκόπηση σειρές 2023

Σχόλια

Your email address will not be published.