Μια από τις σειρές που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μας είναι το Russian Doll, στο οποίο μια κοπέλα ζει ξανά και ξανά τη μέρα του θανάτου της. Το κόνσεπτ παλιό, παλιότερο ακόμα και από το Groundhog Day όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά το γεγονός πως κάποιος σκέφτηκε να το τραβήξει για μια ολόκληρη σεζόν είναι αρκετά φιλόδοξο και προκαλεί την περιέργεια μας.
Μέχρι να διαπιστώσουμε αν το πείραμα πέτυχε, ας θυμηθούμε μερικές ταινίες, αλλά και μεμονωμένα επεισόδια σειρών που έβαλαν τους πρωταγωνιστές τους σε λούπα, αναγκάζοντας τους να ζούνε μια συγκεκριμένη στιγμή ξανά και ξανά. Για να μην πάθετε κανένα σοκ, ενημερώνω πως στη λίστα ΔΕΝ θα βρείτε το Groundhog Day και το Run Lola Run, μιας και είναι κλασικές ταινίες αυτού του “άτυπου” είδους, οπότε είναι προτιμότερο να δώσουν τη θέση τους σε πιο πρόσφατες κυκλοφορίες.
Οι ταινίες
Primer
Γνωστή ως μια από τις πιο ακατανόητες ταινίες, το Primer είναι για κάτι τύπους που κάνουν κάτι περίεργα και μπλέκουν σε μια χρονολογική λούπα. Μάλλον. Η ταινία είναι τόσο περίπλοκη, που για να την κατανοήσετε πλήρως (χαχ) θα εγκλωβιστείτε και εσείς σε μια αδιέξοδη λούπα παρακολούθησης. Καλή σας τύχη!
Triangle
Αργά ή γρήγορα όλο και κάποια ταινία τρόμου θα υιοθετούσε την ιδέα. Το ενδιαφέρον Triangle είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Μια μικρή κρουαζιέρα πάει τόσο στραβά, ώστε η ομάδα φίλων να βρεθεί σε ένα εγκαταλειμμένο καράβι και εκεί αρχίζει να βιώνει σε λούπα κάποια γεγονότα. Εμπνευσμένο από τον μύθο του Σίσυφου, το Triangle είναι το διαμαντάκι τρόμου, που ίσως δεν γνωρίζεται, αλλά αξίζει να τιμήσετε.
Source Code
Μετά το εξαιρετικό Moon, ο Duncan Jones σκηνοθετεί μια απολαυστική ταινία δράσης όπου ο Jake Gyllenhaal πρέπει να απενεργοποιήσει μια βόμβα σε μόλις οχτώ λεπτά, έχοντας όμως την ευκαιρία να δοκιμάζει ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει.
Edge of Tomorrow (ή Live. Die. Repeat.)
Εξωγήινοι επιτίθενται στη Γη και ο Tom Cruise προσπαθεί ξανά και ξανά να μας σώσει σε μια εντυπωσιακή περιπέτεια που σε μεγάλο βαθμό θυμίζει video game. Ο Cruise δεν μας έχει συνηθίσει σε κακές ταινίες δράσης και εδώ σε συνεργασία με τον Doug Liman, μεταφέρουν στην οθόνη το manga All you need is kill, παραδίδοντας ένα διαμάντι του είδους. Εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί και sequel, το οποίο εννοείται πως περιμένουμε με ανυπομονησία.
Happy Death Day
Η πιο πρόσφατη ταινία που βασίστηκε στην ιδέα είναι το Happy Death Day. Μια ιστορία τρόμου, όπου μια νεαρή φοιτήτρια αναγκάζεται να ζει τη μέρα του θανάτου της ξανά και ξανά, μέχρι να εντοπίσει τον δολοφόνο της. Η επιτυχία της ταινίας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να περιμένουμε ήδη την κυκλοφορία της δεύτερης ταινίας, σε άλλο ένα franchise που γεννήθηκε απ’ το πουθενά.
Τα επεισόδια
Twillight Zone – Judgement Night
Δεν υπήρχε αμφιβολία πως μια απ’ τις πιο πρωτοποριακές τηλεοπτικές σειρές του φανταστικού δεν θα είχε δοκιμάσει πρώτη την ιδέα της χρονικής λούπας. Η παρθενική δοκιμή έγινε με το “Judgement Night” σε σενάριο του Rob Serling. Τοποθετημένο χρονικά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθούμε τις περιπέτειες ενός άντρα που βρίσκει τον εαυτό του σε ένα βρετανικό επιβατικό πλοίο, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πως βρέθηκε εκεί. Οι υπόλοιποι επιβάτες αρχίζουν να υποπτεύονται πως κάτι πάει στραβά με τον άντρα, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει μαζί του κάποια ταυτότητα, αλλά ξαφνικά ισχυρίζεται πως θα δεχτούν επίθεση από ένα U-boat και θα σκοτωθούν όλοι!
Star Trek: The Next Generation – Cause & Effect
Ένα χρόνο πριν το Groundhog Day έπαιξε τούτο εδώ το επεισόδιο του Star Trek, όπου πρέπει να ξαναβιώσει τη στιγμή της σύγκρουσης. Για το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου κανείς δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, αλλά όσο το συμβάν επαναλαμβάνεται δημιουργείται μια αίσθηση deja vu και έτσι σιγά σιγά το πλήρωμα αντιλαμβάνεται πως βρίσκονται σε χρονική λούπα.
Supernatural – Mystery Spot
Μπορεί οι θάνατοι στο Supernatural πλέον να μην έχουν την παραμικρή αξία, αλλά αυτό δεν ίσχυε εξ’ αρχής. Έτσι, το να βλέπεις τον Dean να πεθαίνει ξανά και ξανά και ξανά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη την οποία το επεισόδιο εκμεταλλεύτηκε με όμορφο τρόπο. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής αποστολής, ο Dean δολοφονείται, και για κάποιον λόγο ο Sam εγκλωβίζεται σε λούπα εκείνης της ημέρας, προσπαθώντας να ανατρέψει το μοιραίο. Στο μεγαλύτερο μέρος του το επεισόδιο είναι απολαυστικό, με τη χημεία των δύο πρωταγωνιστών να είναι εκπληκτική για άλλη μια φορά, αναδεικνύοντας το κωμικό τους ταλέντο.
Fringe – White Tulip
Στο White Tulip, o Peter “Robocop” Weller ερμηνεύει έναν επιστήμονα, μισό άνθρωπο, μισό μηχανή (καθόλου διακριτική αναφορά), ο οποίος έχοντας ανακαλύψει το μυστικό του ταξιδιού στο χρόνο, θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον θάνατο της αγαπημένης του. Θεωρητικά, το επεισόδιο δεν θα έπρεπε να δουλεύει, αφού φινάλε σαν και το δικό του, συνήθως απογοητεύουν τους θεατές. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη αποδεικνύεται ως μια από τις σπουδαιότερες τηλεοπτικές στιγμές, μεγάλης σημασίας και για την ίδια τη σειρά, η οποία έκτοτε άρχισε να επικεντρώνεται περισσότερο στο χτίσιμο της μυθολογίας της, ξεφεύγοντας από τη λογική του ενός κακού ανά εβδομάδα.
Westworld – The Riddle of Sphinx
Η δεύτερη σεζόν του Westworld διέθετε φιλόδοξες ιδέες, τις οποίες όμως παρουσίασε με αδικαιολόγητα περίπλοκο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, κάπου εκεί ανάμεσα στη φιλοδοξία και το χάος, ξεπήδησε αυτό εδώ το διαμάντι. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για χρονική λούπα, αλλά η δομή του επεισοδίου είναι τέτοια που δικαιολογεί την ύπαρξη του στη λίστα. Το σενάριο επικεντρώνεται κυρίως ανάμεσα στον William, ο οποίος προσπαθεί να σώσει τον άρρωστο πεθερό του, αλλά τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Το φινάλε δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη στη διάρκεια του επεισοδίου και έτσι χαράζεται στη μνήμη ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της σειράς, ολοκληρώνοντας ιδανικά ένα επεισόδιο που ισορρόπησε ιδανικά ανάμεσα στην περιπλοκότητα και το συναίσθημα. Εν ολίγοις, το Westworld στα καλύτερα του!