καλύτερα κόμικς 2023

Ανασκόπηση 2023: Τα καλύτερα κόμικς

Άλλη μια χρονιά με εκατοντάδες κυκλοφορίες κόμικ έφτασε στο τέλος της και εμείς για ακόμη μια χρονιά θα επιχειρήσουμε να ξεδιαλέξουμε μερικές από τις αγαπημένες μας κυκλοφορίες. Η απουσία τίτλων που δεν προλάβαμε να διαβάσουμε (χίλια συγγνώμη 20th Century Men Blood of the Virgin) είναι δεδομένη και αναπόφευκτη με τόσο όγκο μεγάλο κυκλοφοριών, αλλά ακόμη και έτσι, καταφέραμε να εντοπίσουμε μερικές κυκλοφορίες που έχουν τα φόντα να γίνουν κλασικές.

Για τους λάτρεις τις στατιστικής, αυτή είναι η πρώτη ανασκόπησή μας που συμπεριλαμβάνει κάποιο manga, η δεύτερη στην οποία βρήκε μια θέση κάποιο ελληνικό κόμικ, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, η εκδοτική που κυριάρχησε ήταν η Fantagraphics με τις σταθερά ποιοτικές (και πανέμορφες) εκδόσεις της.

Φυσικά, όπως σε κάθε ετήσια κομιξική ανασκόπηση, έτσι και φέτος, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται κόμικς που είτε δημοσιεύτηκαν εξ’ ολοκλήρου μέσα στο 2023, είτε κυκλοφόρησαν τα τελευταία τους τεύχη εντός του έτους, ενώ οφείλουμε να θυμίσουμε πως η παρουσίασή τους δεν γίνεται με αξιολογική σειρά.

A Guest in the House (Emily Caroll, First Second)

Το απογοητευτικό φινάλε της ιστορίας κόντεψε να βγάλει το κόμικ εκτός της λίστας, αλλά η ευφυής χρήση του μέσου και το αποστομωτικά όμορφο σχέδιο κατάφεραν να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή, εξασφαλίζοντας στην πιο πρόσφατη κυκλοφορία της Emily Caroll μια θέση με τα καλύτερα της χρονιάς.

καλύτερα κόμικς 2023

Mister Mammoth (Matt Kindt/Jean-Denis Pendanx, Dark Horse)

Ιστορία μυστηρίου δια χειρός Matt Kindt με θέμα τον πιο ευφυή, μα οπτικά αποκρουστικό ντεντέκτιβ, ο οποίος καλείται να λύσει την πιο σημαντική υπόθεση της καριέρας του. Ανατρεπτικό και πανέμορφο, ικανοποίησε την λαχτάρα για απολαυστικό μυστήριο.

Mister Mammoth

Ephemera: A Memoir (Briana Loewinsohn, Fantagraphics)

Καταδικασμένες να ολοκληρωθούν, συχνά προτού καλά καλά προλάβουν να βιωθούν στο μέγιστο, οι ανθρώπινες σχέσεις διατηρούνται στη ζωή μέσω των εφήμερων αναμνήσεων, των αντικειμένων και των συνηθειών που ανασύρουν στην επιφάνεια τη  θύμηση αγαπημένων προσώπων.  To Ephemera κάνει ακριβώς αυτό∙ συγκινεί και σε καλεί να τα αγκαλιάσεις όσο τα έχεις δίπλα σου.

Ανεκτίμητο.

Ephemera

Goodbye, Eri (Tatsuki Fujimoto, Viz Comics)

Ακόμη ένα κόμικ που σεναριακά έχει μερικά θεματάκια, ωστόσο το πολυσυζητημένο manga του Fujimoto (Chainshaw Man) διαθέτει ένα ευφυές αφηγηματικό εύρημα και φανερώνει σε κάθε πάνελ το αδιαμφησβήτητο ταλέντο του δημιουργού του. Ε, πώς να του αντισταθείς;

Goodbye, Eri

Riddler: Year One (Paul Dano/Stevan Subic, DC)

O Paul Dano, o Riddler στο The Batman, κάνει το κομιξικό του ντεμπούτο ως σεναριογράφος της πρίκουελ ιστορίας που εξιστορεί τη «γέννηση» του Riddler. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην καινοτομεί ιδιαίτερα σε επίπεδο σεναρίου, αλλά αφηγηματικά αποκαλύπτει έναν δεινό χειριστή των ικανοτήτων του μέσου, ο οποίος υποστηρίζεται από έναν ικανότατο σχεδιαστή που ζωντανεύει την Gotham λες και πρόκειται για επίγεια κόλαση γεμάτη μοχθηρά πλάσματα.

Απόσπασμα από το πέμπτο τεύχος του κόμικ.

Ντανταϊστικό Κοκτέιλ (Άρης Τ., Αυτοέκδοση)

Ίσως φταίει ο σινεφιλικός ρομαντισμός που ξεχειλίζει από κάθε πάνελ και κάθε σελίδα, αλλά το Ντανταϊστικό Κοκτέιλ είναι από εκείνες της κυκλοφορίες που αν είχαν εκδοθεί από εκδοτικούς όπως η Fantagraphics, ο κομιξικός κόσμος θα παραλυρούσε. Σπουδαίο ντεμπούτο του Άρη Τ. που μας κάνει να ανυπομονούμε για την επόμενη κυκλοφορία του. Πάντα τέτοια!

Ντανταϊστικό Κοκτέιλ

Anaïs Nin: A Sea of Lies (Léonie Bischoff, Fantagraphics)

Μερικές φορές, το σχέδιο αρκεί για να ερωτευτείς ένα κόμικ από την πρώτη ματιά. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την βιογραφία της δημιουργού erotica ιστοριών, Anaïs Nin χάρη στην μοναδική αισθητική ματιά της Bischoff -ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ;!-, η οποία δημιουργεί ένα πραγματικά μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα.

καλύτερα κόμικς 2023

Monica (Daniel Clowes, Fantagraphics)

Ο θρυλικός Daniel Clowes επανήλθε μετά από απουσία εφτά ετών με ένα υπερφιλόδοξο κόμικ βουτηγμένο σε φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, χωρίς ποτέ να γίνεται υπεροπτικά ακατανόητο και ελιτίστικο. Σπουδαίο.

καλύτερα κόμικς 2023

Milky Way (Miguel Vila, Fantagraphics)

Το (αγγλόφωνο) ντεμπούτο του Miguel Vila μας ήρθε προς το τέλος της χρονιάς, αποτελώντας μια από τις προσωπικά πιο πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες του 2023. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα δικαίωσε κάθε λεπτό αναμονής. Μοναδική αφήγηση μέσω πολλών, μικροσκοπικών πάνελ, πανέμορφα γκροτέσκο σχέδιο και σενάριο που βουτάει με θάρρος σε αλλόκοτα ερωτικά φετίχ, συνθέτουν με χαρακτηριστική ευκολία μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και συστήνουν στο διεθνές κομιξικό κοινό ένα όνομα που πρόκειται (και αξίζει) να μας απασχολήσει αρκετά.

καλύτερα κόμικς 2023

Spa (Erik Svetoft, Fantagraphics)

Αποκρουστικό σχέδιο που στοιχειώνει κάθε σκέψη και όνειρο, απολαυστικός υπαρξιακός τρόμος για τα αδιέξοδα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Το Spa του Erik Svetoft είναι από αυτά τα κόμικ που σε ακολουθούν για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής τους.

Spa Erik Svetoft

Σχόλια

Your email address will not be published.