Κοντά στις Ράγιες

Κοντά στις Ράγιες

Η  δεκάχρονη Σάσα είναι ένα φιλομαθές νεαρό κορίτσι που βομβαρδίζει τους γύρω της με ερωτήσεις. Η μητέρα της δεν φαίνεται ιδιαίτερα υπομονετική για απαντήσεις. Αντιθέτως, ο πατέρας της, τον οποίον φωνάζει Σουσάμη, όταν δεν γιατρεύει φτωχούς, πλούσιους, Ρώσους, Πολωνούς ή Εβραίους -συνήθως αμισθί- απαντάει με προθυμία (σχεδόν) σε κάθε ερώτηση της Σάσας, την οποία εκείνος φωνάζει Κουκούτσι. Όταν η Σάσα ξεκινήσει το σχολείο θα βιώσει από πρώτο χέρι την αδικία και μαζί με τις φίλες της θα επιλέξουν να κάνουν την δικιά τους επανάσταση, την ίδια ώρα που η Ρωσία ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα εποχή.

Οι Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη επιστρέφουν στον λογοτεχνικό κόσμο της Άλκης Ζέη (είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα η διασκευή του Καπλανιού), αυτή τη φορά για να διασκευάσουν το μυθιστόρημα Κοντά στις Ράγιες (εκδόσεις Μεταίχμιο), το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο στο έργο της Αλεξάνδρα Μπρουστέιν Ο δρόμος που Ξανοίγεται Μπροστά και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Οι γλυκύτατες φιγούρες με τα εκφραστικότατα ματάκια και τα γιγαντιαία χαμόγελα, αλλά και η πληθώρα χρωμάτων με τις απαλές αποχρώσεις τους δημιουργούν μία καλοδεχούμενη, παιδική ατμόσφαιρα που ζεσταίνει την καρδιά και επικοινωνεί τόσο ταιριαστά τον ενθουσιασμό της Σάσα για τις επαναστατικές ιδέες του περιβάλλοντός της και το πάθος της για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο! Σ’ αυτό βέβαια, καθοριστικό ρόλο παίζει και η συνεργασία των δύο δημιουργών, η οποία πραγματικά φαντάζει τόσο οργανική και συνεπής, λες και πρόκειται για δουλειά ενός και μόνο ατόμου.

Δισέλιδο από το κόμικ «Κοντά στις Ράγιες»

Από κοντά ακολουθεί και το σενάριο. Οι διάλογοι είναι ζωηροί και συχνά πραγματικά αστείοι, η αφήγηση εντάσσει αρμονικά τα βίαια ξεσπάσματα, δίχως να διαταράσσεται το γενικό της ύφος (εδώ, συμβάλλει και η αφαιρετική προσέγγιση του σχεδίου που υπονοεί την εκρηκτική ατμόσφαιρα μέσω των χρωμάτων), ενώ οι χαρακτήρες αποκτούν άμεση και αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Εκτός από την Σάσα με το ατίθασο πνεύμα και τον Σουσάμη, τον καλόκαρδο πατέρα με τα ανεξάντλητα αποθέματα αλληλεγγύης, ξεχωρίζει και ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, ο φίλος του Σουσάμη που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη Σάσα για το σχολείο, την ίδια στιγμή που συμμετέχει ενεργά στις κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις που θα οδηγήσουν στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Το ριζοσπαστικό του πνεύμα γοητεύει την περιέργεια της Σάσα και οι δυο τους θα χτίσουν μια τρυφερή φιλία που αποτυπώνεται όμορφα από το σενάριο.

Αν στραβοπατάει κάπου το κόμικ είναι στον ρυθμό της αφήγησης, ο οποίος δεν είναι απλώς γρήγορος, αλλά καταιγιστικός. Πολλές σκηνές μοιάζουν με σφηνάκια που λειτουργούν ως γέφυρες από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς να αφήνουν εκείνη την κατάλληλη ποσότητα αφηγηματικού «λίπους» που θα έκανε τις μεταβάσεις να μοιάζουν λιγότερο διαδικαστικές, που θα έδινε την ευκαιρία στην ιστορία να πάρει μερικές ανάσες.

Σελίδα από το κόμικ «Κοντά στις Ράγιες»

Συνολικά πάντως, η νέα συνεργασία των δύο δημιουργών ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και προσφέρει μια συναισθηματικά πλούσια αναγνωστική εμπειρία, καθιερώνοντας τις Στεργίου και Ζάχαρη ως το αχτύπητο δίδυμο της εγχώριας σκηνής κόμικς.

Σχόλια

Your email address will not be published.