Σειρές που μας μεταφέρουν σε μια άλλη (πιο μακρινή) εποχή – Μέρος 2ο

Είχαμε μιλήσει για σειρές που μας μεταφέρουν στο σχετικά κοντινό παρελθόν και εξιστορούν τις ζωές αληθινών αλλά και φανταστικών χαρακτήρων όπως αυτές επηρεάστηκαν από την εποχή τους. Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε αρκετά πιο πίσω στο παρελθόν και να μιλήσουμε για χαρακτήρες που έζησαν πολύ πριν τη δική μας εποχή.

1.The Great (Hulu, 2020- )

Αν και πρόσφατη σειρά σίγουρα δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη λίστα και μάλλον και από τη λίστα με τις καλύτερες σειρές του 2020. Πρόκειται για μια κωμική ματιά στη ζωή της Αικατερίνης Β’ της Ρωσίας μετά το γάμο της με τον Αυτοκράτορα Πέτρο Γ’ και την προσπάθεια της να ανέβει στον θρόνο. Μαύρο χιούμορ, έξυπνοι διάλογοι και η κατάλληλη δόση αναχρονισμών συνοδεύουν τις απολαυστικές ερμηνείες της Elle Fanning και του Nicholas Hoult ως το αυτοκρατορικό ζεύγος. Μια σειρά από τον σεναριογράφο του The Favourite που θα μπορούσε να είναι το παιδί της οσκαρικής ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου και της Marie Antoinette της Sofia Coppola.

2. Tudors (Showtime, 2007-2010)

Δεν υπάρχει λάτρης σειρών που σέβεται τον εαυτό του που να μην έχει δει έστω μερικά επεισόδια αυτού του εμβληματικού δράματος. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ιστορικά ακριβές, το αντίθετο μάλλον, είναι όμως αυτό που πολλοί από εμάς ψάχνουμε συχνά σε μια σειρά.  Δράμα, προδοσίες, συνωμοσίες, σχέσεις εξουσίας, πολυτέλεια και πολύ σεξ, όλα γύρω από την πολυτάραχη ζωή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Η’ της οικογένειας Τυδώρ (ναι, αυτός με τις έξι συζύγους). Σε αυτή τη σειρά αγαπήσαμε τον Jonathan Rhys Myers και γνωρίσαμε την Natalie Dormer πριν γίνει η αγαπημένη μας Μάρτζερυ και τον Henry Cavill πριν γίνει ο Superman της καρδιάς μας στα πρώτα τους βήματα.

3. Versailles (Canal +, 2015-2018)

Αγαπημένη σειρά εποχής, που δεν ακούγεται τόσο πολύ, έχει όμως πολλά να δώσει.  Βρισκόμαστε στις Βερσαλίες κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου ΙΔ’ ή αλλιώς του Βασιλιά Ήλιου. Ξεκινάμε με την προσπάθεια του Λουδοβίκου να υποτάξει τους ευγενείς, μεταφέροντας το παλάτι του στις Βερσαλίες, όπου μακριά από τα γνώριμα μέρη, εκείνοι πρέπει να παλέψουν για την εύνοιά του.

Όπως είναι αναμενόμενο, βλέπουμε μεγάλες δόσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, την πολυτάραχη ζωή του βασιλιά και του αδερφού του, σκάνδαλα και παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των ευγενών. Βασιλική ζωή, γυρίσματα στο Παλάτι των Βερσαλιών και άλλα μέρη στη Γαλλία, George Blagden στον πρωταγωνιστικό ρόλο (αγαπημένος Athelstan στο Vikings) και Alexander Vlahos ως ο μικρότερος αδερφός, Φίλιππος (θα τον λατρέψετε).

4. Βοrgias (Showtime, 2011-2013)

Συνήθως όταν ακούμε για σειρά όπου ο ήρωας είναι ο Πάπας, δεν πετάμε και τη σκούφια μας (εκτός και αν τα ονόματα Jude Law και Paolo Sorrentino είναι στην ίδια πρόταση). Στην περίπτωση όμως του Borgias έχουμε να κάνουμε με αναγεννησιακή Ιταλία και μια οικογένεια που θα κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να ανέλθει και να στρογγυλοκαθίσει για πάντα στην εξουσία, τους αξιαγάπητους Βοργίες. Σεξ, δολοπλοκίες, δωροδοκίες, φόνοι είναι λίγα από τα εργαλεία τους αλλά ο θεατής φυσικά τους στηρίζει με όλο του το είναι (όπως στηρίζαμε τους Underwood ένα πράγμα).

Μπορεί η σειρά να ήταν πολύ ακριβή για την εποχή της -δεν είχε βγει και το Game of Thrones για να αποδείξει ότι η καλή τηλεόραση θέλει και ρίσκο με τα λεφτά- και να κόπηκε άδικα, όμως σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία. Αρχικά για τον μεγάλο Jeremy Irons (WATCHMEN), τον κακό της καρδιάς μας, και έπειτα για το πανέμορφο δίδυμο Cezare-Lucrezia. Στην ίδια φάση είναι και τα DaVinci’s Demons και Medici αλλά θα πρέπει να περιμένουν…

5. Vikings (History, 2013-2020)

Αν υπήρξε μια σειρά που έστω και για λίγο ανταγωνίστηκε επί ίσοις όροις το Game of Thrones, αυτό ήταν το Vikings. Παγωμένη Σκανδιναβία, θρυλικός ήρωας, πολύ αίμα, πολύς ιδρώτας. Ακολουθούμε τη ζωή του Ragnar Lothbrok, ενός χωρικού που ανέβηκε στην εξουσία μετά από τις επιδρομές που έκαναν οι Βίκινγκς σε Αγγλία, Γαλλία και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μπορεί να μιλάμε για έναν φανταστικό ήρωα που ίσως να είναι απλά δημιούργημα του μύθου, όμως η πλοκή βασίζεται σε αρκετά ιστορικά γεγονότα. Το Vikings έχει όλα τα στοιχεία μιας επικής σειράς, μάχες, παιχνίδια εξουσίας, σεξ, επική μουσική, πανέμορφη Ιρλανδία. Θα αγαπήσετε τον Ragnar, θα λατρέψετε την Lagertha σαν τη θεότητα που είναι, θα αγαπάτε να μισείτε τον Rollo. Σε κάποια φάση συμβαίνουν γεγονότα που αλλάζουν δραματικά την πορεία της σειράς, αλλά μην αποθαρρυνθείτε.

6. Outlander (Starz, 2014- )

Κάποιος ίσως να μην κατέτασσε εύκολα το Outlander ως ιστορική σειρά, και η αλήθεια είναι πως δεν είναι αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια της παραγωγής να αποδώσει με όση περισσότερη ακρίβεια γίνεται την εποχή και τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν τότε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε να κάνουμε με μια σειρά που διαδραματίζεται στην πανέμορφη Σκωτία και μας αφηγείται τις περιπέτειες της Claire όταν αυτή μεταφέρεται στο χρόνο και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται στο 1743. Όπως είναι λογικό, η Claire μπλέκει για τα καλά, ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζει τον πολεμιστή Jamie και αποφασίζει να αγωνιστεί με την πατριά του στις Ιακωβιτικές εξεγέρσεις. Και αυτή είναι μόνο η αρχή από τις περιπέτειες τους. Η αλήθεια είναι ότι το Outlander πατάει πιο πολύ στο ρομαντικό είδος, και κάποιες στιγμές είναι υπερβολικό. Έχει όμως σίγουρα πολύ καλούς πρωταγωνιστές, ταξίδι στο χρόνο και Σκωτία.

7. The White Queen – The White Princess – The Spanish Princess (BBC, Starz, 2013-2020)

Όλοι μας αγαπήσαμε το Tudors, όμως η βρετανική μοναρχία βρίθει από ενδιαφέρουσες ιστορίες. Βασικά κάθε μονάρχης έχει μπόλικα σκάνδαλα να τον ακολουθούν. Το The White Queen διαδραματίζεται αρκετά πριν το Tudors, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων. Δύο αντίπαλοι οίκοι, οι Λάνκαστερ και οι Υόρκ παλεύουν για τον θρόνο αφού ο Εδουάρδος IV τον έχει κλέψει από τον Ερρίκο VI. Στο επίκεντρο βρίσκονται τρεις γυναίκες. Η αγαπημένη του Εδουάρδου, που όπως μαντέψατε είναι από την αντίπαλη οικογένεια, η μητέρα του Ερρίκου που προσπαθεί να διεκδικήσει αυτό που τους ανήκει και η Αν Νέβιλ που παίζει ρόλο-κλειδί.

Στο The White Princess που αποτελεί ένα άτυπο sequel, ο πόλεμος έχει τελειώσει και ασχολούμαστε με τον Ερρίκο VII και την Ελισάβετ I, το ζευγάρι που ένωσε τους δύο οίκους και δημιούργησε τους Τυδώρ. Φυσικά όμως δεν ήταν όλα ρόδινα.

Το τρίτο μέρος, το The Spanish Princess μας παρουσιάζει τη ζωή της Αικατερίνης της Αραγωνίας, της μελλοντικής συζύγου του Ερρίκου 8ου.
Και οι τρεις σειρές αφορούν σημαντικές γυναίκες στην ιστορία της Αγγλίας και είναι αρκετά ιστορικά ακριβείς, σίγουρα ό,τι πρέπει για κάποιον που θέλει να συνδυάσει ιστορία με διασκέδαση. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι το Game of Thrones είχε εμπνευστεί αρκετά από τον Πόλεμο των Ρόδων.

Σχόλια

Your email address will not be published.