Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων

Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων: Αισθηματικό νουάρ στην Αθήνα της κρίσης

Ο Σεβαστιανός μπορεί να κάνει κάθε σου όνειρο πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του υποδείξεις το άτομο που σε ενδιαφέρει και εκείνος θα κινήσει γη και ουρανό για να το κάνει δικό σου. Ειδήμων της ανθρώπινης ψυχολογίας, αξιοποιεί την ικανότητά του για να ικανοποιεί τους πελάτες του, παρ’ ότι εκείνος ζει μόνος και, όπως φαίνεται, δυστυχημένος. Όμως, η ζωή του θα αναστατωθεί, όταν ένας πελάτης του ζητήσει βοήθεια για ένα «αντικείμενο του πόθου» που σχετίζεται με το δικό του, τραυματικό παρελθόν.

Σε σχέδιο και σενάριο του Jimmy-Chris Agarai, o Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων αποτελεί την ανανεωμένη έκδοση του ομώνυμου κόμικ που πρωτογράφτηκε το 2016, στη μέση της οικονομικής κρίσης με το κλίμα της περιόδου να διαποτίζει κάθε σελίδα του, αφήνοντας τελικά ανεξίτηλο το στίγμα της στο σύνολο του κόμικ. Τις περισσότερες φορές, η απελπισμένη αύρα και ο χαρακτήρας της πόλης αποτυπώνονται συναρπαστικά μέσα από μικρές λεπτομέρειες ικανές να ζωντανέψουν ήχους και εικόνες της πόλης, όσο το κοινό αναζητά μια χαραμάδα ελπίδας. Ο Agarai καταφέρνει να αποτυπώσει την μελαγχολία της πόλης, τη βρωμιά της, τη βοή, και τα αδιέξοδά της φωτίζοντας σημεία της που δεν βρίσκουν θέσεις στους τουριστικούς οδηγούς∙ οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, τα περιστέρια που έχουν κάνει κατάληψη στα μπαλκόνια, τα δώματα των πολυκατοικιών με τις αναρίθμητες κεραίες και τους θερμοσίφωνες που προσφέρουν την ευκαιρία για σύντομες συζητήσεις με θέα τον ακατάστατο αστικό ιστό κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στις σελίδες του κόμικ. 

Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων

Ωστόσο, πιο άγαρμπος και επιφανειακός είναι ο κοινωνικός σχολιασμός, εν μέρει δικαιολογημένα, αν αναλογιστούμε την ακραία πόλωση της εποχής. Η παρουσία φασιστικών και σεξιστικών στοιχείων δεν πλαισιώνει απλώς την πλοκή, αλλά καταλήγει να την καθοδηγεί στις πιο κρίσιμες στιγμές της. Συνεπώς, αντί το σενάριο να βουτήξει με θάρρος στα ηθικά αδιέξοδα που προκύπτουν από τη φύση της δουλειάς του Σαβαστιανού, τον σεξιστικό χαρακτήρα του πελάτη του και τον «στόχο» που έχει βάλει στο μάτι, θέτοντάς τον αντιμέτωπο με δύσκολες επιλογές, ο Agarai ενδίδει στις εύκολες (σεναριακές) λύσεις που προσφέρει η καταγγελία του φασισμού και του σεξισμού. Ενδεικτική είναι η (προβλέψιμη κι επιθετική) συμπεριφορά του πελάτη του όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμούσε ή το φινάλε το οποίο δεν καθορίζεται από τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Σεβαστιανού, αφού αυτές φαίνεται να προκαλούν μόνο εφήμερες συγκρούσεις στις σχέσεις του με άλλους χαρακτήρες, αλλά από την εκδικητική μανία του φασισμού.

Το έντονα «κομιξικό» σχέδιο και μερικές υπερβολές που το συνοδεύουν, όπως ο Φασίστας που είναι τόσο φασίστας, ώστε να έχει στο πρόσωπό του (!) τατουάζ τη σβάστικα, ανταποκρίνονται σε αυτή την πιο επιφανειακή προσέγγιση του κόμικ. Δυστυχώς όμως, παραμελούν τον πιο εκλεπτυσμένο νουάρ χαρακτήρα του που χτίζεται μεθοδικά μέσω των εσωτερικών μονολόγων του Σεβαστιανού, της ασπρόμαυρης αποτύπωσης της πόλης και των «βρώμικων», δρομίσιων γραμμών του Agerai, δημιουργώντας ένα οπτικό αποτέλεσμα αρτιότατο ως προς την μετάδοση της οπτικής πληροφορίας (τα πρόσωπα είναι εκφραστικά και η σκηνοθεσία στοχευμένη), αλλά άνισο στο αισθητικό κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν αποδεικνύονται καταστροφικά για το σύνολο του κόμικ, αφού η  ιδέα είναι αρκετά δυνατή από μόνη της, ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Κυρίως όμως, η συνολική επιτυχία της ιστορίας οφείλεται στον ίδιο τον Σεβαστιανό και την  προσωπική του αναζήτηση μιας χαραμάδας φωτός, την ανάγκη του για λίγο χρώμα μέσα στη μουντάδα της πόλης, δίνοντας τον παλμό για τον μελαγχολικό τόνο της ιστορίας κι αποτελώντας το πρόσωπο που το κοινό μπορεί να ακολουθήσει με χαρακτηριστική προθυμία. 

Σύμβουλος Ερωτικών Υποθέσεων

Τελικά, αν και άνισο ανα στιγμές, το κόμικ ξεχωρίζει για την φρέσκια ιδέα του και την ζωντανή απεικόνιση της πόλης που αναδεικνύεται (σχεδόν) σε συμπρωταγωνιστή, ανοίγοντας την όρεξη για πιθανές συνέχειες που θα εξερευνούν τις πολλά υποσχόμενες πτυχές του ασυνήθιστου επαγγέλματος του Σεβαστιανού και θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στη σύνθετη ψυχοσύνθεση του (ειδικά μετά από αυτό το φινάλε!).

Το κόμικ κυκλοφορεί από την Jemma Press.

Σχόλια

Your email address will not be published.