Εξώφυλλο του κόμικ «Ταναναρίβη».

Ταναναρίβη: Ποτέ δεν είναι αργά για λίγη περιπέτεια

Ο Τζο, ένας κωτσονάτος ηλικιωμένος άντρας περνάει τα βράδια του παρέα με τον παλιόφιλό του, τον Αμέδαιο, έναν στρουμπουλό συνταξιούχο συμβολαιογράφο που έχει περάσει μια ήσυχη ζωή, στον οποίο εξιστορεί τις αξιοζήλευτες εμπειρίες που αποκόμησε στη διάρκεια του πολυταξιδεμένου βίου του. Ο αιφνίδιος θάνατος του Τζο θα υποχρεώσει τον Αμέδαιο να αναλάβει την μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του: τον εντοπισμό των κληρονόμων του Τζο, ώστε να τους παραδώσει τη συλλογή κόμικς με τεύχη του Πεν-Πεν! Στην πορεία όμως, ο συμπαθέστατος πρωταγωνιστής του κόμικ Ταναναρίβη θα έρθει αντιμέτωπος με σοκαριστικές αποκαλύψεις που θα φωτίσουν υπό διαφορετικό πρίσμα όχι μόνο την σχέση του με τον Τζο, αλλά και την ίδια του τη ζωή!

Ο Αμέδαιος, ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του κόμικ «Ταναναρίβη», φαντασιώνεται τροπικά δάση, όσο βουρτσίζει τα δόντια του.

Δίχως υπερβολές, η δουλειά των Sylvain Vallee (σχέδιο) και Mark Eacersall (σενάριο) πρόκειται για ένα απολαυστικό κόμικ που δεν κάνει τίποτα λάθος! Η καθαρή γραμμή του Vallee παραπέμπει στους μεγάλους σχεδιαστές της γαλλοβελγικής σχολής, όπως ο Uderzo, ενισχυμένη όμως με μια ελαφρώς ρεαλιστική προσέγγιση. Τα φόντο είναι λεπτομερή, τα εκφραστικότατα πρόσωπα μπορούν με ένα μόλις βλέμμα τους ή την στάση του σώματός τους να επικοινωνήσουν όλα όσα σκέφτονται εκείνη τη στιγμή, αλλά, κι ενδεχομένως, όλα όσα θα ήθελαν να είχαν ζήσουν στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το στήσιμο των πάνελ συνθέτει αρμονικά τις περιπετειώδεις στιγμές με τις πιο εσωτερικές, εκείνες που τον πρώτο λόγο έχει η σιωπή. Οι σελίδες λόγου χάρη που ακολουθούν τον θάνατο του Τζο στην αρχή του κόμικ είναι υπόδειγμα οπτικής αφήγησης! Φυσικά, ισάξιος στιλοβάτης στην απολαυστική αναγνωστική περιπέτεια της Ταναναρίβης είναι και ο χρωματισμός του Delf. Τα γήινα χρώματα εναλλάσσονται με τους νέον χρωματισμούς κακόφημων μπαρ και σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικές έντονες σκιές, εξυπηρετούν στην εντέλεια την ανάλαφρη ντετεκτιβίστικη ατμόσφαιρα του κόμικ.

Βέβαια, η σεναριακή πένα του Eacersall είναι εκείνη που απογειώνει την περιπετειώδη Ταναναρίβη. Αριστεύοντας στην οικονομική αφήγηση, ο Eacersall  κατορθώνει να προσφέρει μια πλούσια αναγνωστική εμπειρία που δεν αφήνει πεινασμένο το κοινό, όπως συμβαίνει με αμέτρητα, αντίστοιχου μεγέθους αμερικάνικα κόμικς. Με απολαυστικό οπτικό χιούμορ, καυστικές αιχμές ενάντια στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας και διαλόγους που σε λίγες μόλις αράδες προδίδουν πολύτιμες πληροφορίες για σχέσεις χρόνων και προσδίδουν βάθος στους χαρακτήρες, ο Eacersall προσφέρει ένα στιβαρό σενάριο που ξεχειλίζει γλυκόπικρο χιούμορ και ποιητικότητα. Απόδειξη το τόσο, μα τόσο ταιριαστό φινάλε!

Απόσπασμα από το κόμικ «Ταναναρίβη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ήρωας.

Αν και μάλλον ανήκει σε εκείνη την συνομοταξία των BD που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, η δημιουργία των Eacersall και Vallee αποδεικνύεται μια τρομερά ευχάριστη έκπληξη. Ένα κόμικ σκέτη απόλαυση, η Ταναναρίβη είναι ιδανική για τους λάτρεις της περιπέτειας, των προσεγμένα σχεδιασμένων καρέ και των λεπτοδουλεμένων σεναρίων.

Η Ταναναρίβη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρός Ήρωας σε μετάφραση της Τατιάνας Ραπακούλια.

Σχόλια

Your email address will not be published.