Το “Γρα-Γρου” είναι ένα graphic novel για τις μεγάλες αποφάσεις!

Κάποια στιγμή όλοι μας θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας. Αποφάσεις που είναι δύσκολες να ληφθούν, ειδικά αν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή  επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Για αυτή τη μεταβατική περίοδο, λίγο πριν τη λήψη της απόφασης και τη μετάβαση σε κάτι διαφορετικό και άγνωστο μιλάει το νέο graphic novel Γρα-Γρου. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο ομώνυμο εστιατόριο, το οποίο υπήρξε στην πραγματικότητα και κατεδαφίστηκε λίγο μετά το άνοιγμα της Εγνατίας Οδού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία έχει η Σοφία, η οποία έχει αποφασίσει να περάσει το τοξωτό γεφύρι της περιοχής, το οποίο ελάχιστοι βλέπουν και κανένας δεν ξέρει τι κρύβεται στο τέλος του. Μαζί με τη Σοφία και όσο περιμένει να πάρει τη μεγάλη απόφαση, εμείς γνωρίζουμε τον άνθρωπο που κρατά ζωντανό το εστιατόριο, αλλά και τους θαμώνες του, οι οποίοι, όπως και η πρωταγωνίστρια, μένουν στο χωριό μέχρι να αποφασίσουν να διασχίσουν το ομιχλώδες γεφύρι.

Το σενάριο του Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού κινείται σε δύο χρόνους, έναν λίγο πριν ανοίξει η Εγνατία και έναν δεύτερο, ο οποίος μας δείχνει πως κατασκευάστηκε αυτό το ιδιαίτερο γεφύρι επί Τουρκοκρατίας. Η αργή εξέλιξη και οι περιορισμένοι διάλογοι προσδίδουν έναν ποιητικό χαρακτήρα στην ιστορία, με τις ελάχιστες ανατροπές να υπάρχουν όχι για εντυπωσιασμούς, αλλά για να εμβαθύνουν σε χαρακτήρες.

Στο ατμοσφαιρικό τελικό αποτέλεσμα συμβάλλει και η καλλιτεχνική προσέγγιση του Θανάση Πέτρου. Η χειροποιήτη γραμματοσειρά και το απλό, αλλά εκφραστικό σχέδιο προσφέρουν την αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς που συναντούσαν οι ταξιδιώτες στο εστιατόριο. Από την άλλη, η χρωματική παλέττα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του σεναρίου. Στα flashbacks, τα καρέ ξεχειλίζουν από ζεστά χρώματα, ενώ όταν επανερχόμαστε στην κανονική ροή της ιστορίας, κυριαρχούν τα μουντά και ψυχρά χρώματα, αποτέλεσμα της ομίχλης και του κρύου της περιοχής.

Για το τέλος, αφήσα ίσως το πιο πρωτότυπο στοιχείο αυτής της δουλειάς, το γεγονός οτι συνοδεύεται από soundtrack! Μάλιστα, η μουσική, γραμμένη από τον Μιχάλη Σιγανίδη, είναι πολύ πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα απ’ ότι περίμενα, ισορροπώντας υπέροχα ανάμεσα σε παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία.

Συνοψίζοντας, το Γρα-Γρου είναι ποιητικό, όμορφο και πρωτότυπο, αποτελώντας άλλη μια απόδειξη πως τα ελληνικά κόμικ/graphic novels αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, προσφέροντάς μας όλο και ποιοτικότερες δημιουργίες!

Το Γρα-Γρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Σχόλια

Your email address will not be published.