///

5 ιστορίες τρόμου με πρωταγωνιστή τον Batman!

Στα πλαίσια προώθησης του Aquaman, ο James Wan δήλωσε πως θα ήθελε να σκηνοθετήσει μια ιστορία τρόμου με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη. Μιας και αγαπάμε τον τρόμο, αλλά και τον Batman, είπαμε να βοηθήσουμε τον James να πάρει ιδέες για αυτή τη φανταστική -προς το παρόν- ταινία από γνωστές (ή λιγότερο γνωστές) ιστορίες του χαρακτήρα με έντονο το στοιχείο του τρόμου.

Δεδομένου όμως ότι το DCEU φαίνεται πρόθυμο να παρουσιάσει διαφορετικές εκδοχές  ίδιων χαρακτήρων (βλ. το πείραμα που ετοιμάζουν με τον Joker) επιλέχθηκαν ιστορίες οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές του χαρακτήρα, τοποθετημένες στο παρελθόν, στο μέλλον ή ακόμα και σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν.

Η εναλλακτική – Gotham by Gaslight

Τοποθετημένο στη Βικτωριανή εποχή και με αντίπαλο τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη, το Gotham by Gaslight σε σενάριο Brian Augystine και σχέδιο Mike Mignola αποτελεί την πρώτη ιστορία της DC που διαδραματίζεται σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν (γνωστό και ως Elseworld). Μεταξύ μας, δύσκολα θα την δούμε σε live action ταινία μιας και έχει προηγηθεί μια animated εκδοχή, αλλά όπως και να το κάνουμε το σκηνικό είναι ιδανικό για ταινία τρόμου, ενώ θα ταιριάζει και στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC, αν τελικά αυτό επιλέξει να περιλαμβάνει αυτόνομες ταινίες των χαρακτήρων του.

Η ανθολογική – Batman: Haunted Knight

Οι ανθολογίες τρόμου δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στον κινηματογράφο, οπότε μια ανθολογική δομή σε ταινία τρόμου του Batman ίσως να πρόσφερε μια ανάσα δροσιάς στον ταλαιπωρημένο Σκοτεινό Ιππότη. Ιδανικό για ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει το Batman: Haunted Knight, η επιτυχία του οποίου οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα δημοφιλέστερα graphic novels του χαρακτήρα, το The Long Halloween.

H ανθολογία των Sale και Loeb αποτελείται από τρεις ιστορίες και τοποθετείται στα πρώτα χρόνια της “καριέρας” του Σκοτεινού Ιππότη, οπότε μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά και στα πλαίσια του DCEU. Στην πρώτη ιστορία (Fear) ο Batman κυνηγάει τον Scarecrow, αλλά τελικά παγιδεύεται σ’ έναν δηλητηριώδη λαβύρινθο, στη δεύτερη (Madness) ο Mad Hatter απαγάγει την κόρη του Gordon, ενώ η τρίτη (Ghosts) αποτελεί μια υπερηρωική εκδοχή της ιστορίας του Σκρουτζ με τον Thomas Wayne να αντικαθιστά τον Jacob Marley και τα τρία φαντάσματα να είναι η Poison Ivy, o Joker και μια περίεργη φιγούρα.

Η γοτθική – Batman: Dark Knight, Dark City

Το run του σπουδαίου Peter Milligan μπορεί να κράτησε ελάχιστα, μόλις τρία τεύχη, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο για το μέλλον του χαρακτήρα, με τον Grant Morrison να ενσωματώνει κάποια στοιχεία από το Dark Knight, Dark City στη δικιά του, επική εκδοχή του Σκοτεινού Ιππότη. Η καινοτομία της ιστορίας του Milligan ήταν η παρουσίαση της Gotham σαν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, κάτι που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα με μπόλικες δόσεις μεταφυσικού και μυστικισμού.

Η σουρεαλιστική – Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth

Οι περισσότερες ταινίες της DC, από τον Tim Burton μέχρι και τον Zack Snyder, χαρακτηρίζονταν από έντονο στυλιζάρισμα, οπότε γιατί αυτή η τάση να μη συνεχιστεί και σε μια ενδεχόμενη ταινία τρόμου; Και ποια ιστορία τρόμου με πρωταγωνιστή τον Batman είναι πιο στυλιζαρισμένη από το Arkham Assylum; Καμιά! Βέβαια, ιδανικά θα προτιμούσα άλλον σκηνοθέτη για ένα τέτοιο εγχείρημα (Guillermo Del Toro για παράδειγμα), αλλά ειλικρινά, αν ο James είναι διατεθειμένος να πάει στα άκρα και να αγκαλιάσει όλες τις ιδιαιτερότητες του έπους του Grant Morrison, τότε δεν έχω καμία, μα καμία αντίρρηση.

Τέλος, μη ξεχνάμε πως ο Grant Morrison έχει ανακοινώσει ένα θεοπάλαβο σίκουελ αυτής της ιστορίας, οπότε γιατί να μη δούμε και μια ταινία βασισμένη σε αυτό το αριστούργημα;

Η φουτουριστική – Batman Year 100

Άλλη μια αυτόνομη ιστορία είναι το Batman Year 100 σε σχέδιο και σενάριο του Paul Pope. Όχι απαραίτητα τρομακτικό με τον τρόπο του Arkham Asylum, αλλά περισσότερο σαν μια δυστοπική ιστορία που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που η έννοια της ιδιωτικότητας αποτελεί παρελθόν, με την Εξουσία να ξέρει τα πάντα για όλους. Ή σχεδόν όλους, αφού η ταυτότητα του Σκοτεινού Ιππότη παραμένει άγνωστη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που δεν ξέρουμε αν πρόκειται καν για τον Bruce Wayne. Το δυστοπικό τοπίο και το σχέδιο με τις παραμορφωμένες φιγούρες είναι αρκετά για να τοποθετήσουν την ιστορία στη λίστα για μεταφορά σε ταινία τρόμου.

2 Comments

Σχόλια

Your email address will not be published.