5 φορές που η Pixar μας γονάτισε συναισθηματικά

Δεδομένου ότι οι ταινίες κινουμένων σχεδίων απευθύνονται σε ηλικιακά νεαρό κοινό, θα περίμενε κανείς οι ταινίες να είναι ανάλαφρες και διασκεδαστικές. Σίγουρα, υπάρχουν ταινίες που διαθέτουν κάποιες σκηνές που κόβουν την ανάσα και συντροφεύουν τις παιδικές σκέψεις για αρκετό καιρό, ο θάνατος του Μουφάσα είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα, αλλά ελάχιστες ταινίες βάζουν ως στόχο την ψυχολογική διάλυση των θεατών τους.

Η PIXAR είναι μια από εκείνες τις -λίγες- εταιρίες που έχουν συνδέσει την ύπαρξη τους με δύσκολες θεματικές που δεν τις λες και προφανείς επιλογές για παιδικές ταινίες. Ήδη από το πρώτο Toy Story φάνηκε η διάθεση της να προσφέρει αξέχαστες στιγμές, οπότε ήρθε η ώρα -με αφορμή το Toy Story 4- να θυμηθούμε μερικές μόνο από εκείνες τις στιγμές που μας γονάτισαν ψυχολογικά και μας υπενθύμισαν γιατί η PIXAR θεωρείται μια από τους πρωτοπόρους animated ταινιών.

Οπλιστείτε με ψυχική δύναμη και μπόλικα χαρτομάντιλα για παν ενδεχόμενο και ετοιμαστείτε να βουτήξετε μαζί μας στις θλιβερές, αλλά διαρκώς αξιαγάπητες και σπουδαίες ταινίες μιας αγαπημένης εταιρίας.

Ο αποχαιρετισμός της Sully και του Boo – Monsters, Inc.

Αν κάτι μας έχει μάθει η PIXAR τόσο καιρό είναι ότι οι αποχαιρετισμοί είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, πράγμα. Οπότε γυρνάμε στο μακρινό πλέον 2001, όπου η Sully πρέπει να χαιρετήσει τον αγαπημένο της μπαμπούλα και εμείς, ως μικροί θεατές, αρχίζουμε να κλαίμε σαν να μην υπάρχει αύριο. Αχ, ωραίες εποχές! Πού να ξέραμε τι μας περίμενε στις επόμενες ταινίες.

Ο Wall-E θυμάται την Eve – Wall-E

Το Wall-E έχει γράψει την δικιά του κινηματογραφική ιστορία και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια από τις πιο ποιητικές, απαιτητικές, αλλά και συναισθηματικές ταινίες των τελευταίων ετών, επίτευγμα ακόμα σπουδαιότερο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρωταγωνιστούν δύο ρομπότ. Μια από τις συγκινητικές στιγμές της ταινίας βρίσκεται στο φινάλε της, όταν η Eve προσπαθεί να θυμίσει στον Wall-E ποιά είναι. Το γεγονός ότι οι σχεδιαστές της ταινίας κατάφεραν να εκμαιεύσουν τόσο συναίσθημα από τα δύο ρομπότ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και άλλη μια υπενθύμιση για την ποιοτική δουλειά της PIXAR.

Η σχέση της Ellie και του Carl – Up

Δεν είναι μυστικό πως το Up είναι μια απ’ τις σπουδαιότερες ταινίες της PIXAR και σε μεγάλο βαθμό αυτό το στάτους το οφείλει στη συγκεκριμένη σεκάνς, η οποία τσακίζει συναισθηματικά και τους πιο σκληρούς. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μοντάζ που μας δείχνει τη ζωή του ζευγαριού από την αρχή της μέχρι και το φινάλε καταφέρνοντας να συμπυκνώσει μέσα σε λίγα λεπτά, όλες τις κακουχίες, αλλά και τις ευχάριστες στιγμές που βίωσε το ζευγάρι, μόνο και μόνο για να μας διαλύσει την καρδιά σε χίλια κομμάτια με την κατάληξη. Σπουδαία αφηγηματικά, έντονη συναισθηματικά, αυτή η σεκάνς είναι μια απ’ τις κορυφαίες στιγμές του κινηματογράφου.

Η κάθοδος στον κλίβανο – Toy Story 3

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και στο αφιέρωμα μας για την τριλογία, το τρίτο μέρος θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια αλληγορία για τον θάνατο. Ε, η σκηνή λοιπόν που τα παιχνίδια ετοιμάζονται να βρεθούν στον κλίβανο και να λιώσουν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, ανάμεσα στα οποία είναι εγκλωβισμένα, αποτελεί την απόλυτη οπτικοποίηση αυτής της θεματικής. Η πιο συγκινητική στιγμή εννοείται πως είναι όταν -έχοντας πλέον αποδεχτεί τη μοίρα τους- δίνουν τα χέρια και ετοιμάζονται να υποδεχτούν το αναπόφευκτο.

Διαβάστε ακόμα: Toy Story 1, Toy Story 2, Toy Story 3 και Toy Story 4

Ο θάνατος του Bing Bong – Inside Out

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θαυμάζει κανείς το Inside Out, το οποίο συμπυκνώνει πολλά από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την PIXAR τόσο ξεχωριστή. Ε, όπως φαίνεται και από ολόκληρο το άρθρο, η ψυχολογική κατάρρευση των θεατών είναι ένα απ’ τα δυνατά της χαρτιά και η στιγμή αυτοθυσίας του Bing Bong είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Πολλά παιδάκια είχαν φανταστικούς φίλους που όσο περνάνε τα χρόνια πρέπει να “σκοτώσουν”, ώστε να κάνουν την είσοδο τους στην εφηβεία. Μαζί όμως με τους φανταστικούς φίλους, χάνεται και η αθωότητα μιας ολόκληρης εποχής, δίνοντας τη θέση της στην αναγκαιότητα να μεγαλώσουμε.

Δύσκολο πράγμα λοιπόν το μεγάλωμα, απαιτεί σκληρές θυσίες και αρκετά συχνά χρωματίζεται από μια τραγικότητα, η οποία αποτυπώνεται εξαιρετικά σε αυτή την σπαρακτική σκηνή. Βέβαια, δεδομένου ότι η ταινία μας διδάσκει τη σημασία των λυπητερών συναισθημάτων, τέτοιες σκηνές είναι αναπόφευκτες.


Σχόλια

Your email address will not be published.