A Guest in the House

A Guest in the House: Στοιχειωμένες ζωές

Όταν η συζήτηση επικεντρώνεται στο είδος του τρόμου και τα κόμικς, το όνομα της Emily Caroll φιγουράρει ως μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες φωνές του είδους. Η δουλειά της είχε ήδη ξεχωρίσει χάρη σε κάποια webcomics που είχε φτιάξει πριν λίγα χρόνια, αν και η καθιέρωσή της ως μία από τις πιο ταλαντούχες, απόκοσμα σαγηνευτικές δημιουργούς κόμικς τρόμου επιτεύχθηκε με την ανθολογία Through the Woods και το When I Arrived at the Castle, ενώ η πιο πρόσφατη δουλειά της, το κόμικ A Guest in the House, έρχεται για να επιβεβαιώσει την αξία της.

Η ιστορία επικεντρώνεται στην ανιαρή, μονότονη και εντελώς αδιάφορη ζωή της Abby, μιας νεαρής γυναίκας με ελάχιστη αυτοεκτίμηση, η οποία πρόσφατα παντρεύτηκε έναν χήρο οδοντίατρο και ζει μαζί με εκείνον και την κόρη του σε ένα μικρό σπίτι δίπλα σε μια λίμνη. Ωστόσο, η θύμηση της πρώην συζύγου και μητέρας στοιχειώνει τη σχέση της, τόσο με την κόρη, η οποία έχει εμμονή μαζί της και αρνείται να αποδεχτεί τον θάνατό της, όσο και με τον σύζυγό της, προκαλώντας αναίτιους μικροκαβγάδες και συναισθήματα ζήλιας. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, όταν το φάντασμα της αρχίσει να εμφανίζεται κυριολεκτικά μπροστά στην Abby και να της εξιστορεί παρελθοντικά γεγονότα από την δική της οπτική, θρυμματίζοντας την εμπιστοσύνη της Abby για τον σύζυγό της, ο οποίος πλέον αποκτά -στα μάτια της- μια απειλητική υπόσταση και κάθε του λέξη γίνεται δεκτή με αμφιβολίες.

Σελίδες από το κόμικ «A Guest in the House»

Σεναριακά, η Caroll καταφέρνει να συνθέσει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση σχεδόν μέχρι τέλους, σκιαγραφώντας αποτελεσματικά τους χαρακτήρες της και αφήνοντας την ένταση να σιγοβράζει μέχρι και την κλιμάκωσή της. Σε αυτό βοηθάει φυσικά και το σχέδιο της. Εικόνες και διάλογοι μπλέκουν με απόλυτα οργανικό τρόπο, με πάνελ να διαχέονται σε όλη τη σελίδα και η εικονογράφηση της Caroll να επεκτείνετε σε όλο το εύρος των σελίδων. Ευφυείς συνθέσεις των πάνελ που προσφέρουν ενδιαφέρον ακόμα και στις πιο «βαρετές» στιγμές, όπως οι διάλογοι και πανέμορφο σχέδιο∙ ασπρόμαυρο όσο βρισκόμαστε στην πραγματικότητα, καθηλωτικά πολύχρωμο όταν το φάντασμα επικοινωνεί με την Abby και ο κόσμος μετατρέπεται σε ένα ακαταμάχητο, μεσαιωνικό σκηνικό με την Abby να παίρνει την μορφή ενός θαρραλέου ιππότη και η πρώην σύζυγος μιας γοητευτικής πριγκιποπούλας.

Σελίδες από το κόμικ «A Guest in the House»

Δυστυχώς, αυτή η συναρπαστική δουλειά σε αφηγηματικό και αισθητικό επίπεδο, αμαυρώνεται σημαντικά, αλλά όχι ολοκληρωτικά, από την τελική ανατροπή. Όχι μόνο διαλύει την τόσο αποτελεσματική αμφισημία που διαπερνούσε κάθε προηγούμενη σελίδα, αλλά οδηγείται σε μια κατάληξη αποκαρδιωτικά γελοία που φλερτάρει περισσότερο με παρωδία.

Αν και η τελική αστοχία αποτρέπει το Guest in the House να σκαρφαλώσει στο επίπεδο των εξαιρετικών κόμικ, ό, τι προηγήθηκε αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση πως η Emily Caroll είναι μία συναρπαστική και αδιαμφισβήτητα ταλαντούχα δημιουργός που κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον φαίνεται πως θα μας προσφέρει εκείνο το κόμικ (τρόμου;) που θα αφήσει το στίγμα του στο είδος και όχι μόνο.

Σχόλια

Your email address will not be published.