Abbott Elementary

Abbott Elementary: Εκπαίδευση για γέλια

2

Το εργασιακό περιβάλλον έχει αποτελέσει έμπνευση για μερικές από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών, είτε μιλάμε για κωμικά διαμάντια όπως τα The Office και Parks & Recreation, είτε για εφιαλτικές αλληγορίες για τη σύγχρονη εργασία, όπως το Severance ή προσγειωμένες, αλλά αγωνιώδεις αφηγήσεις όπως το συγκλονιστικό The Bear. Μια θέση σε αυτή τη λίστα επιδιώκει να κερδίσει και το πρόσφατο Abbott Elementary, η φετινή mockumentary κωμική σειρά της συμπαθέστατης Quinta Brunson, η οποία, εμπνευσμένη από τις εμπειρίας της μητέρας της, δημιουργεί μια κωμωδία για τις περιπέτειες μιας μικρής ομάδας δασκάλων ενός δημόσιου σχολείου της Δυτικής Καλιφόρνια, που έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και τις καθημερινές επιπτώσεις του.

Στο επίκεντρο της πλοκής τοποθετείται η Janine, η νεαρή δασκάλα που ερμηνεύει η ίδια η Brunson. Γεμάτη ενθουσιασμό και όρεξη, η Jasmine εκφράζει ασίγαστο πάθος για κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εφαρμόζει νέες, λιγότερο αυταρχικές μεθόδους εκπαίδευσης, χειρίζεται με μαεστρία τη νέα τεχνολογία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που της παρέχουν τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, ώστε να εκτελεί τους εκπαιδευτικούς της στόχους με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο. Στα χέρια της, κάθε τι μπορεί να μετατραπεί στο κατάλληλο όπλο αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων! Εν ολίγοις, η Jamine αποτελεί μια νέα εκδοχή της επίμονης και εξίσου ενθουσιασμένης με τη δουλειά της Leslie Knope του Parks & Recreation.

Abbott Elementary

Για την ακρίβεια, η Brunson φαίνεται να εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την τηλεοπτική κληρονομιά του Michael Schur και των συνεργατών του. Έτσι, δεν υπάρχουν μόνο οι προφανείς ομοιότητες με το Parks (παρόμοια πρωταγωνίστρια & δημόσια υπηρεσία που παραπαίει), αλλά επεκτείνεται και στο κλασικό πλέον The Office. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει τουλάχιστον μία υποπλοκή σχετικά με το εν δυνάμει ειδύλλιο δύο χαρακτήρων που θυμίζει την πορεία του πιο αγαπητού ζευγαριού της σειράς, ενώ ο τρόπος που οι χαρακτήρες στρέφονται προς την κάμερα με ένα βλέμμα όλο νόημα, όπως έκανε με αξέχαστο τρόπο ο Jim, αποδεικνύουν πως εδώ κυλάει με περηφάνεια Schur-ικό αίμα.

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη ρήξη της σειράς με τους πνευματικούς προκατόχους της (ιδίως το The Office) εντοπίζεται στο γεγονός πως στην προκειμένη περίπτωση ουδείς έχει κατακλυσθεί από εκείνο το αποπνικτικό αίσθημα παραίτησης. Οι δάσκαλοι μπορεί να έχουν κουραστεί  και ενδώσει εν μέρει στον κυνισμό, αλλά κανένας δεν έχει έχει πάψει να ενδιαφέρεται πραγματικά για την εκπαίδευση των παιδιών που έχε αναλάβει. Σίγουρα οι μέθοδοι τους διαφέρουν∙ κάποιοι αρνούνται να ενστερνιστούν τις νέες τεχνολογίες, επιμένωντας στην αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών τρόπων μάθησης ή έχουν αποδεχτεί πως το σχολείο τους είναι καταδικασμένο να υπολειτουργεί, άρα αναζητούν τρόπους να πετύχουν τους στόχους τους με ο,τι περιορισμένο μέσο έχουν στη διάθεσή τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το κλίμα μεταξύ τους, παρά τις επιμέρους κόντρες παραμένει σταθερά συνεργατικό.

Abbott Elementary

Η δεύτερη ρήξη, και εκείνη που εμποδίζει προς το παρόν τη σειρά να απογειωθεί, είναι η απουσία πραγματικά άβολων χαρακτήρων που ζουν στο δικό τους κόσμο και γι’ αυτόν καριβώς το λόγο προσφέρουν άπλετο χιούμορ. Στο Office αυτόν τον ρόλο εκτελούσε ο Michael και ο Dwight, ενώ στο Parks μια αντίστοιχη λογική ενσάρκωνε ο Ron Swanson. Εδώ, το μοναδικό άτομο που παραπέμπει σε τέτοιου τύπου χαρακτήρα (και καθόλου τυχαία αποδεικνύεται ο ξεκαρδιστικότερος όλων) είναι η Ava, η διευθύντρια του σχολείου που σκαμπάζει ελάχιστα περί εκπαίδευσης, αλλά αριστεύει στα social media, την σπατάλη χρημάτων στις πιο λάθος επιλογές και στο ασταμάτητο φλερτ, η οποία αποδίδεται με τις κατάλληλες δόσεις υπερβολής χάρη στην αλλοπρόσαλλη ερμηνεία της Janelle James. Δυστυχώς, όμως, κάπου εκεί προς το τέλος της πρώτης σεζόν, η σειρά λειαίνει κάποιες γωνίες του χαρακτήρα της, προσπαθώντας να μας πείσει πως πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά, προσθέτοντας αχρείαστο δράμα σε έναν χαρακτήρα που δεν το χρειαζόταν ιδιαίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο παράξενο είναι πως η σειρά δεν δίνει την απαραίτητη έμφαση στους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προαναφερθέν κενό∙ τους μαθητές και τα μαργιτάρια που είναι ικανοί να εκτοξεύσουν φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμη και τον πιο έμπειρο δάσκαλο! Αν και δεν τους αγνοεί πλήρως, τις λίγες φορές που το επιχειρεί, το αποτέλεσμα δεν πετυχαίνει ιδιαίτερα, κυρίως επειδή οι ιδέες είναι μάλλον συντηρητικές και άτολμες (λόγου χάρη, ένα «ακραίο» σκηνικό συμβαίνει όταν κανα-δυο μαθητές κοροϊδεύουν τον χίπστερ δάσκαλό τους, ενώ πιο πετυχημένο δείγμα μπορεί να θεωρηθεί η σκηνή της «ανάκρισης» στο επεισόδιο με την μόδα του TikTok).

Abbott Elementary

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως η απουσία αξέχαστων κωμικών στιγμών δεν συνεπάγεται και την απουσία συμπαθέστατων χαρακτήρων. Πρώτη απ’ όλους βέβαια, η ίδια η Jamine που ερμηνεύει με αληθινό πάθος η Brunson, η οποία μέσα από τα γιγαντιαία εκφραστικά της εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα έντονα συναισθήματα του χαρακτήρα για κάθε μεγάλη αποτυχία και κάθε μικρή νίκη! Από εκεί και έπειτα όμως, δεν γίνεται να μην νοιαστείς για τον Gregory που ερμηνεύει με προσήλωση ο Tyler James Williams και μετατρέπει έναν αρχικά απόμακρο, ολίγον τι «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα σε ένα δάσκαλο που βλέπει με άλλο μάτι την εκπαιδευτική διαδικασία, να μη γελάσεις με τον εκκεντρικό Jacob του Chris Perfetti που αναζητά διακαώς άτομα να τον ανέχονται, να μην θαυμάσεις την επιμονή της περήφανης και ξεροκέφαλης Barbara (Sheryl Lee Ralph) ή να μην γοητευτείς από την «αλήτισσα» Melissa (Lisa Ann Walter) ή τις απροσδόκητες σοφιστείες του καθαριστή Mr. Johnson (William Stanford Davis).

Τελικά, το Abbott Elementary μπορεί να μην δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό τις μάλλον υπερβολικές βραβεύσεις του, αλλά σίγουρα αφήνει υποσχέσεις για ένα αξιαγάπητο και σαφώς πιο κωμικό μέλλον. Μοναδική προϋπόθεση για να εξελιχθεί στην σπουδαία κωμωδία που κρύβει εντός του είναι αφενός να αποκτήσει μια πιο αυτόνομη ταυτότητα και αφετέρου να αξιοποιήσει περισσότερο κάποια ιδιαίτερα γνωρίσματά του.

2 Comments

Σχόλια

Your email address will not be published.