Asura: Ο Hirokazu Kore-eda σώζει την τιμή του Netflix

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του μεγάλου Ιάπωνα δημιουργού Hirokazu Kore-eda (Shoplifters, Monster), ενός από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές εν ζωή στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, το Asura είναι μια σειρά του Netflix που δε θυμίζει ιδιαίτερα άλλες σειρές της πλατφόρμας, είναι όμως απόλυτα συνεπές με το ύφος και τα ενδιαφέροντα του δημιουργού του. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα σπάνιο δείγμα «τηλεόρασης του δημιουργού», που οπωσδήποτε διεκδικεί ήδη μια θέση ανάμεσα στις σειρές της χρονιάς που διανύουμε, έστω κι αν κυκλοφόρησε τόσο νωρίς.

Αποτελούμενο από επτά ωριαία επεισόδια, το Asura είναι ακόμα ένα οικογενειακό δράμα από τον Kore-eda, που εστιάζει στους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Έχοντας να δουλέψει σε ένα μεγαλύτερο καμβά από τις ταινίες του, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης εμβαθύνει σε κάθε έναν από τους χαρακτήρες του ξεχωριστά, διερευνά τις δυναμικές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας που τοποθετείται στο επίκεντρο της δραματουργίας και αναδεικνύει τα μικρά εκείνα στοιχεία που χωρίζουν ή ενώνουν τους ανθρώπους. Η σειρά του, όπως και οι κινηματογραφικές του δουλειές, είναι εντελώς ξεχωριστή μέσα στην παραγωγή του Netflix και αυτό μπορεί να αποβεί ευεργετικό ή αποτρεπτικό για κάποιους θεατές.

Η σειρά ξεκινά το 1979, και στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται τέσσερις αδελφές. Ο Kore-eda αφιερώνει αρκετό χρόνο στο να μας συστήσει τους χαρακτήρες αυτούς και να σκιαγραφήσει τις αλληλεπιδράσεις τους, πριν θέσει σε κίνηση την κυρίως αφήγηση. Η τελευταία έρχεται όταν μία από τις αδελφές ανακαλύπτει πως ο πατέρας τους έχει εξωσυζυγική σχέση εδώ και καιρό, γεγονός που, αναμενόμενα, διαταράσσει τις οικογενειακές δυναμικές και θέτει σε δοκιμασία την ενότητα των αδελφών.

Κι εδώ αποδεικνύεται πόσο καλή δουλειά έχει κάνει ο Kore-eda στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και στο διαχωρισμό καθεμιάς από τις τέσσερις πρωταγωνίστριες από τις άλλες τρεις, αφού κάθε αδελφή αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στο νέο, όλες όμως σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία που το σενάριο αλλά και η σκηνοθεσία μας έχουν δώσει να καταλάβουμε πως διαθέτουν. Από εκεί γεννάται και η σύγκρουση ανάμεσά τους, αφού η διαχείριση του μαντάτου αποτελεί καυτή πατάτα στα χέρια των τεσσάρων γυναικών.

Η σειρά εκτείνεται σε βάθος μερικών χρόνων από τις ζωές αυτών των ανθρώπων, και, όπως συμβαίνει στο σύμπαν του Kore-eda, προτιμά το υπόγειο, άρρητο δράμα παρά τις οξείες συναισθηματικές εξάρσεις ενώπιον του φακού. Κάθε συνάντηση και λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους χαρακτήρες κρύβει πολύ περισσότερα από όσα λέγονται και πριν καλά – καλά ο θεατής καταλάβει ακριβώς την κατεύθυνση που παίρνει η πλοκή, θα συλλάβει τον εαυτό του να παρακολουθεί καθηλωμένος τις διακυμάνσεις στις σχέσεις των χαρακτήρων και την ευαισθησία με την οποία ο Kore-eda προσεγγίζει καθέναν από αυτούς.

Χάρη στη λεπτή, διακριτική, λιτή σκηνοθεσία που αποτελεί πια σήμα – κατατεθέν του, ο Kore-eda μας κάνει κοινωνούς μιας καθημερινής κατάστασης, μιας «φέτας ζωής», που όμως ο ίδιος μετατρέπει σε κάτι πολύ σημαντικό. Μακριά από τη λογική της μέσης σειράς του Netflix, που κοιτάζει πώς θα ικανοποιήσει τον αλγόριθμο και το μειωμένο attention span του μέσου θεατή της πλατφόρμας, το Asura φέρει ατόφια καλλιτεχνική υπογραφή και γι’ αυτό ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Με λίγα λόγια, η νέα δουλειά του Hirokazu Kore-eda είναι μια σειρά που θα ικανοποιήσει ακόμα και (ή, καλύτερα, κυρίως) εκείνους που δεν παρακολουθούν συχνά σειρές, και ειδικά εκείνες του Netflix.

Σχόλια

Your email address will not be published.