Batman TAS

Batman: TAS – 10 απαραίτητα επεισόδια!

Η σειρά Batman: The Animated Series (Batman: TAS στο εξής) δεν χρειάζεται συστάσεις. Τα επεισόδια της γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά κομιξόφιλων και κράτησαν ζωντανό τον μύθο του Batman με επεισόδια που αποτελούν μέχρι και σήμερα μερικές από τις καλύτερες στιγμές του χαρακτήρα ανεξαρτήτως μέσου. Η αισθητική της παραμένει απαράμιλλη, οι φωνές των ηθοποιών έχουν χαραχθεί στις καρδιές μας, ενώ τα πολυεπίπεδα σενάρια των επεισοδίων της αποτελούν πρότυπο για κάθε υπερηρωική (και όχι μόνο) ιστορία που σέβεται τον εαυτό της∙ καθόλου τυχαία από το σύμπαν της σειράς «γεννήθηκε» και η πιθανότατα καλύτερη ταινία Batman όλων των εποχών, το αριστουργηματικό Mask of the Phantasm

Με άλλα λόγια, το Batman: TAS είναι μια σειρά που ξεπερνάει τα σύνορα του κόσμου του Batman, ένα σημείο αναφοράς για τα κινούμενα σχέδια ευρύτερα και το γεγονός πως πρόσφατα ανέβηκαν στην πλατφόρμα της Netflix τα επεισόδια της πρώτης σεζόν μόνο χαρά μπορεί να γεμίσει τις nerd καρδούλες μας. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, ξεδιαλέγουμε 10 αγαπημένα επεισόδια της πρώτης σεζόν!

P.O.V.

Μετά από μια αποτυχημένη αποστολή, τρεις αστυνομικοί τίθενται σε αναστολή. Όταν οι ανώτεροί τους θα τους ανακρίνουν για να μάθουν τι πραγματικά συνέβη, ο καθένας θα αφηγηθεί τα γεγονότα μέσα απ’ τα δικά του μάτια, δίνοντας έτσι τρεις διαφορετικές εκδοχές. Υιοθετώντας μια αλα Rashomon αφήγηση που δύσκολα περιμένεις να δεις σε μια «παιδική» σειρά κινουμένων σχεδίων, η σειρά αποτυπώνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει η αστυνομία τον Batman. Κάποιοι αρνούνται να αποδεχτούν την ύπαρξη του μασκοφόρου εκδικητή και παλεύουν (μάταια) να αποδείξουν την (ανύπαρκτη) ικανότητά τους, άλλοι τον περιγράφουν με δέος, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να σταθούν επάξια στο πλάι του. Από τις πολύ δυνατές στιγμές της σειράς, άψογο δείγμα των νουάρ ευαισθησιών της.

Two-Face

To origin story του Two-Face, το οποίο πολύ ταιριαστά ξετυλίγεται σε δύο επεισόδια κουβαλάει την φήμη ενός εκ των καλύτερων επεισοδίων της σειράς και όχι άδικα. Το σενάριο προσεγγίζει τον χαρακτήρα με απροσδόκητη ωριμότητα, υπογραμμίζοντας αριστοτεχνικά τους δαίμονες που τον βασανίζουν, ενώ χτίζει και ένα στιβαρό δράμα που βασίζεται στη φιλική σχέση του Harvey Dent με τον Bruce. Η «απώλεια» του πρώτου θα αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον Bruce, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπο του παλιόφιλού του μια χαραμάδα ελπίδας. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το αριστοτεχνικό σχέδιο με τις έξοχα ανατριχιαστικές κορυφώσεις του, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί γιατί η δυάδα του Two-Face είναι τόσο αγαπητή.

Two Face Batman TAS

Heart of Ice

Βέβαια, αν μιλάμε για αγαπημένα επεισόδια του Batman: TAS, δεν νοείται να ξεχάσουμε το σπαρακτικό Heart of Ice. Ακόμη ένα τραγικό origin story, το επεισόδιο αφηγείται την προσπάθεια του Mr. Freeze να εκδικηθεί την απώλεια της γυναίκα του, σκιαγραφώντας τον με ασυνήθιστη ανθρωπιά (δικαίως το επεισόδιο κέρδισε και βραβείο Emmy!). Για ακόμη μια φορά, η σειρά προσπαθεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις των «ανταγωνιστών» του Batman, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον Mr. Freeze ως έναν ακόμη κακοποιό∙ η απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι ο κρίκος που ενώνει τους δύο άντρες και επιτρέπει έναν βαθμό ενσυναίσθησης. Παρ’ όλα αυτά, το βαρύ κλίμα του πένθους συνοδεύεται από ταιριαστές δόσεις κωμικής υπερβολής (θυμηθείτε τον τρόπο με τον οποίον ο Batman «νικάει» τον Mr. Freeze) αποδεικνύοντας πως μία από τις πολλές αρετές της σειράς ήταν η ικανότητά της να ισορροπεί διαφορετικούς τόνους μέσα στην ίδια ιστορία. Αριστούργημα με μεγάλη καρδιά!

Heart of Ice Batman Tas

Joker’s Favor

Σε εκείνο το σημείο της σειράς, ο Joker είχε να εμφανιστεί για αρκετά επεισόδια, αλλά η επιστροφή του ήταν μεγαλειώδης. Αρχικά, το Joker’s Favor ξεδιπλώνει με τον πιο επιβλητικό τρόπο την χαοτική προσωπικότητά του, χαρίζοντας μερικές γνήσια ανατριχιαστικές στιγμές παράνοιας. Η εισαγωγή του επεισοδίου, που αποτυπώνει τα άκρα στα οποία είναι πρόθυμος να οδηγηθεί ο Joker ακόμα και με την πιο ασήμαντη αφορμή, είναι ενδεικτική.

Παράλληλα, το επεισόδιο έχει και ιστορική αξία, καθώς αποτελεί την παρθενική εμφάνιση της Harley Quinn, η οποία έμελλε να σημαδέψει για πάντα το σύμπαν της DC και να αναδειχθεί σε μία από τις αγαπημένες αντι-ηρωίδες της.

Feat of Clay 

Άλλο ένα κορυφαίο επεισόδιο της σειράς που εστιάζει σε κάποιον ανταγωνιστή του Batman, αυτή την φορά τον δύσμοιρο τον Clayface. H διλογία, σε σενάριο του θρυλικού σεναριογράφου κόμικ Marv Wolfman, ξεκινάει με τον… Bruce Wayne να αποπειράται να δολοφονήσει τον Lucius Fox. Προφανώς, ο Batman το αρνείται κατηγορηματικά και ξεκινάει για τον εντοπισμό του ατόμου που τον υποδύθηκε. Οι αξέχαστες στιγμές αυτών των δύο επεισοδίων είναι πολλές: η σαδιστική ανάκριση του Batman μας υπενθυμίζει την διαταραγμένη ψυχοσύνθεσή του, ενώ μία σκηνή δολοφονίας που αποτυπώνεται αποκλειστικά μέσα από σκιές αποδεικνύει τις δημιουργικές κορυφές που κατάφερε να κατακτήσουν οι δημιουργοί της σειράς στην προσπάθειά τουςνα εξυπηρετήσουν το όραμά τους με τρόπο που σέβεται και το παιδικό κοινό.

Φυσικά, αξέχαστος είναι και ο ίδιος ο Clayface, ο οποίος όσο διατηρούσε ακόμη την ανθρώπινη μορφή του ήταν ηθοποιός. Η χρήση μιας «θαυματουργής» κρέμας όμως δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και εκείνος πλέον ζει ως μια εύπλαστη μάζα πηλού (ταιριαστή αλληγορία για τις πολλαπλές ταυτότητες που υποδύονται οι ηθοποιοί).

Robin’s Reckoning 

Όπως προδίδει ήδη ο τίτλος αυτών των διπλών επεισοδίων, εδώ μας συστήνεται ο Robin, το νεαρό πρωτοπαλίκαρο του Batman, o οποίος έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία, όσο εκείνοι συμμετείχαν σε μία παράσταση του τσίρκου τους. Αξιοποιώντας τις ακροβατικές ικανότητες του χαρακτήρα, τα επεισόδια διαθέτουν ζωηρές σκηνές δράσεις, το σενάριο του Randy Rogel προσφέρει μερικές από τις πιο συναισθηματικές στιγμές της σειράς και ο Batman, για πρώτη φορά προσπαθεί να συνδεθεί με κάποιο άτομο, αν και φαίνεται να δυσκολεύεται να βρει τον σωστό τρόπο γι’ αυτό.

The Laughing Fish

Ναι, ακόμη ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Joker (και την Harley), αλλά ειλικρινά είναι τρομερα δύσκολο να τους αντισταθούμε. Η πλοκή μπορεί να είναι απλή, αλλά ανταποδίδει χάρη στον ξεκαρδιστικό σουρεαλισμό της (ο Joker επιτίθεται σε όσους γραφειοκράτες δεν δέχονται να του δώσουν τα πνευματικά δικαιώματα για κάτι ψάρια που έχουν αποκτήσει την γοητευτική του όψη!), η σκηνοθεσία του Bruce Timm είναι αριστοτεχνική και ο Mark Hamill μεταπηδά από την χιουμοριστική στην απειλητική ερμηνεία λες και είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Μαγεία!

Batman tas Laughing Fish

Almost Got ‘Im

Κάποιοι εκ των σημαντικότερων ανταγωνιστών του Batman εξιστορούν εκείνη τη φορά που βρέθηκαν μια ανάσα μακριά από το να σκοτώσουν τον μεγάλο εχθρό τους. Two-Face, Poison Ivy και φυσικά ο Joker έχουν από μια ιστορία να διηγηθούν, οδηγώντας μας στο ανατρεπτικό φινάλε. Κάτι διαφορετικό, μα εξίσου συναρπαστικό με τις υπόλοιπες, απολαυστικές ιστορίες της σειράς.

The Man Who Killed Batman

Εδώ, έχει βγει η φήμη πως ένας κακομοιράκος έχει καταφέρει αυτό που τόσοι πολλοί επιχείρησαν: να σκοτώσει τον Batman! Μόνο που αυτή η φήμη του έχει κάνει δύσκολη τη ζωή, αφού οι μισοί θέλουν να τον εκδικηθούν που τους πήρε τον Batman μέσα από τα χέρια και οι άλλοι μισοί θέλουν να παλέψουν μαζί με τον άνθρωπο που σκότωσε τον Batman! Μία ακόμα κορυφαία στιγμή της σειράς, σε σενάριο Paul Dini και σκηνοθεσία Bruce Trim, το επεισόδιο μπορεί να διαθέτει ελάχιστες στιγμές με τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά τι να τον κάνεις όταν έχεις τον Joker να θρηνεί για την απώλεια της Νέμεσίς του;

Harley and Ivy

Πόσο Joker αντέχει αυτή η λίστα; Άπειρο είναι η σωστή απάντηση, αν και εδώ ο αγαπημένος μας villain δεν βρίσκεται στο επίκεντρο. Πρώτο ρόλο έχει η Harley, η οποία πασχίζει να του αποδείξει την αξία της, καταλήγοντας τελικά να γίνεται κολλητή φίλη με την Poison Ivy, μία φιλία που στα επόμενα χρόνια θα έγραφε την δικιά της ιστορία στο σύμπαν της DC, καταλήγοντας μάλιστα να είναι το επίκεντρο στην υποτιμημένη σειρά Harley Quinn. Ωραία δράση, καταπληκτική Arlen Sorkin ως Harley και σενάριο που προσφέρει επίπεδα στον χαρακτήρα της Harley. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Batman TAS Harley and Ivy

Σχόλια

Your email address will not be published.