BEEF

BEEF: Νεύρα, πολλά νεύρα!

Το Beef, η νέα σειρά του Netflix σε παραγωγή της πολύκροτης A24, βασίζεται σε μία απλή, μα ιδιοφυή σύλληψη. Ο Danny (Steven Yeun, Nope, Minari) ξεκινάει να βγει από το πάρκινγκ ενός σούπερμαρκετ, όταν ξαφνικά ένα γιγαντιαίο λευκό τζιπ του κορνάρει αδικαιολόγητα, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το άτομο που οδηγούσε του κάνει μια χειρονομία που τον κάνει έξω φρενών, οπότε αποφασίζει να πάρει το τζιπ στο κατόπι για να λογαριαστούν. Όταν τελικά εντοπίσει την Amy (Ali Wong), τη γυναίκα που βρισκόταν στο τιμόνι, θα ξεκινήσει μία θρυλική έχθρα που όμοιά της είχαμε να δούμε από τους Δύο Ξένους!

Η δημιουργία του Lee Sung Jin ανήκει σε εκείνο το κύμα ταινιών και σειρών που σηκώνουν το μεσαίο δάχτυλο στην εποχή της (τοξικής) θετικότητας, η απλοϊκή θεώρηση της οποίας εντοπίζει στο χαμόγελο και την θετική σκέψη τη λύση σε κάθε προσωπικό και κοινωνικό πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα γιγαντώνει την καταπιεσμένη οργή. Σαν άλλο Joker λοιπόν, το Beef αφορμάται από μια απλή στιγμή που αποτελεί για να αποτυπώσει ένα διπλό ξέσπασμα άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε δύο άτομα διαφορετικής ταξικής καταγωγής. Η οργή του Danny πηγάζει από την αδυναμία του να κάνει περήφανους τους γονείς του και να παρέχει σε εκείνον και τον γόη αδερφό του τα απαραίτητα, ενώ της Amy από την υποκρισία που κατακλύζει την υψηλή κοινωνία.

BEEF

Σ’ ένα πρώτο, βασικό επίπεδο η σειρά λειτουργεί. Οι έγνοιες της είναι ουσιαστικές, η αισθητική της θα ικανοποιήσει τους φανατικούς της A24 και το πρωταγωνιστικό δίδυμο έχει εξαιρετική χημεία. Η Wong παραδίδει μια πιο καρικατουρίστικη ερμηνεία με έντονες εκφράσεις, ενώ ο Yeun κλέβει την παράσταση με τα διακριτικά, μα τόσο ανθρώπινα ξεσπάσματά του (η σκηνή στην εκκλησία, συγκλονιστική!)∙ συνολικά και οι δύο δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα ισορροπία, η οποία όμως αφήνει χώρο και στους περιφερειακούς χαρακτήρες να λάμψουν, με αποκορύφωμα τον αλητάμπουρα ξάδερφο που ερμηνεύει με καλοδεχούμενη ερμηνευτική υπερβολή ο David Cho. Στα αδιαμφισβήτητα θετικά μπορεί να προσμετρηθεί και το σχεδόν υπερβατικό φινάλε το οποίο αφήνεται ολοκληρωτικό στις φιλοσοφικές ιδέες που συντροφεύουν απ’ την αρχή τη σειρά.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πέρα από τον ενθουσιασμό που δημιουργεί η παρουσία της Α24 και η ιδέα πως το Netflix κυκλοφόρησε μια τιμιότατη σειρά, τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να φανούν. Σε αντίθεση με το Joker που δικαιολογούσε κάθε του υπερβολή χάρη στην κομιξική του αισθητική, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τη μιά, ο κόσμος είναι εξαιρετικά προσγειωμένος κι απ’ την άλλη, το σενάριο σκαρφίζεται κάποια ακραία εξέλιξη μόνο όταν η δραματουργία οδηγείται σε αδιέξοδο, για να δώσει συνέχεια σε μια ιστορία που θα μπορούσε άνετα να λήξει στα μισά επεισόδια. Αν κρίνουμε την απόπειρα της σειράς να συνδυάσει το αλλόκοτο με το ρεαλιστικό, μια πηγή έμπνευσης θα μπορούσε να θεωρηθεί το αριστοτεχνικό Barry, μόνο που εκείνο δεν ξεχνά να χτίζει μεθοδικά την υπερβολή του κόσμου του, κρύβοντας το σε κάθε δυνατή λεπτομέρεια, αλλά και τους χαρακτήρες του που είναι πραγματικά ένας κι ένας. Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, ελάχιστοι (όσοι αναφέρθηκαν ήδη) μπορούν να ξεχωρίσουν από μισή ντουζίνα χαρακτήρες που παλεύουν να χαραχθούν στη μνήμη για να καταλήξουν τελικά μια από τα ίδια. 

BEEF

Παράλληλα, ρομάντσα που υπόσχονται συγκρούσεις λύνονται αναίμακτα, μια υποπλοκή με την πεθερά της Amy αποδεικνύεται αχρείαστη, ενώ κάποια «ταξίδια» στο παρελθόν που προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή την εσωτερικευμένη οργή της Amy σε παιδικά τραύματα περιπλέκουν αδικαιολόγητα μια ιστορία που όφειλε να αντλεί τη δύναμή της από την απλότητά της. Παρ’ ότι η βασική ιδέα της σειράς αγγίζει την κουλαμάρα ενός John Wick, εδώ ο Sung Jin στέκεται μετέωρος ανάμεσα στην υπερβολή και την σοβαροφανή προσέγγιση.

Τελικά, το BEEF διστάζει να υιοθετήσει μια πιο σουρεάλ αφήγηση, την ίδια στιγμή που πέφτει θύμα της γνώριμης πλέον σειροπληξίας, η οποία υποχρεώνει σώνει και ντε κάθε σενάριο να μετατρέπεται σε τηλεοπτική σειρά, είτε το αντέχει, είτε όχι. Κάπως έτσι, δεν απογειώνεται ποτέ πραγματικά, δίχως αυτό να αναιρεί τις επιμέρους αρετές του.

Σχόλια

Your email address will not be published.