Έχουμε περάσει δύο μέρες στο Βερολίνο και, ανάμεσα στα σνίτσελ και τις randler (γάντλα, όπως τις λέμε εμείς οι ντόπιοι), βουτήξαμε την άκρη του ποδιού μας στο φετινό πρόγραμμα της 74ης Berlinale. Το φεστιβάλ Βερολίνου ξεκίνησε με ένα αξιοσημείωτο επικοινωνιακό λάθος: το φασιστικό γερμανικό κόμμα AfD ήταν καλεσμένο στην τελετή έναρξης, μία πρόσκληση που αποσύρθηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή τόσο από το κοινό, όσο κι από το ίδιο το φεστιβάλ. Δεν είναι η μοναδική «πολιτική» γκάφα που καταφέρνει γερμανική διοργάνωση το τελευταίο διάστημα. Μόλις έξι μήνες πριν, κατά τη διάρκεια της παγκοσμίου εμβέλειας Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ανακλήθηκε η βράβευση της Παλαιστίνιας Adania Shibli. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι πολλές από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε τοποθετούνται πολιτικά χωρίς δισταγμό, όπως κάποιες από αυτές που ακολουθούν.
Germans and Τheir Μen – Helke Sander
«Νιώθετε ντροπή που είστε Γερμανός;» και «νιώθετε ντροπή που είστε άντρας;», είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνει σε ταξιδιώτες, πολιτικούς και Σημαντικούς Άντρες η Elisabeth Müller στην αναζήτησή της για έναν καλό σύζυγο, ρίχνοντάς μας κατευθείαν στα βαθειά. Αναμειγνύοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η σκηνοθέτρια Helke Sander εξερευνά τη σύνδεση της εθνικής ταυτότητας και της αρρενωπότητας με τις γραβάτες και την πορνεία, προκαλώντας αμηχανία στους άντρες συνομιλητές της. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 1989, υπάρχουν μερικοί περιορισμοί στον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση γύρω από την ταυτότητα του φύλου – ωστόσο τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι ακόμη ανατριχιαστικά επίκαιρα. Από εμάς είναι ναι!
A Different Man – Aaron Schimberg
Το νέο θρίλερ του Aaron Schimberg φαίνεται να απαντάει σε μία σημαντική ερώτηση: τι συμβαίνει όταν καταλαβαίνεις πως το πρόβλημα σου δεν είναι ότι είσαι άσχημος, αλλά το ότι είσαι ο εαυτός σου; Ο Edward έχει μία γενετική ασθένεια που έχει επηρεάσει το πρόσωπό του, καθιστώντας δύσκολη όχι μόνο την προσωπική του ζωή, αλλά και την επαγγελματική του καριέρα ως ηθοποιός. Όταν μία πειραματική θεραπεία τον μετατρέπει στον Sebastian Stan που ξέρουμε και αγαπάμε, φαίνεται πως η ζωή του θα αλλάξει… αρκεί να αλλάξει και ο ίδιος. Το A Different Man είναι ένα νουαρ πορτραίτο της μοναξιάς που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν το μοναδικό μας εμπόδιο προς την ευτυχία είμαστε εμείς.
Des Teufels Bad – Veronika Franz, Severin Fiala
Οι Veronika Franz και Severin Fiala αξιοποιούν το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης (18ος αιώνας) για να μιλήσουν για μία εποχή που βρίσκεται ανάμεσα στον φόβο για τον Θεό και την επικείμενη Αναγέννηση. Η Agnes είναι μία νεαρή κοπέλα που παντρεύεται τον αγαπημένο της, ανυπομονώντας να εκπληρώσει τα συζυγικά της καθήκοντα. Όταν αδυνατεί να ταιριάξει στο νέο περιβάλλον της και να ικανοποιήσει τον άντρα της, την οικογένειά του, ακόμη και τον εαυτό της, πέφτει σε βαθιά μελαγχολία. Το Des Teufels Bad είναι μία ταινία τρόμου που μας δείχνει μία σπαρρακτική πλευρά του χριστιανισμού που μέχρι τώρα είχε παραμένει ανεξερεύνητη: την αποξένωση των ψυχικά άρρωστων γυναικών που αδυνατούν να χωρέσουν στα ασφυκτικά «κουτάκια» που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτές, αλλά και την αντίδραση της κοινωνίας σε αυτήν την «αποτυχία».