Bullet Train

Bullet Train: Προσοχή στο κενό

Ο “Πασχαλίτσας” (Brad Pitt) είναι ένας αγχωτικός και γκαντέμης πράκτορας που καλείται να επιβιβαστεί σε ένα από τα περίφημα “τρένα-βολίδες” της Ιαπωνίας. Αποστολή του είναι να ανακτήσει έναν πολύτιμο χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και, με την υποστήριξη της χειρίστριάς του, ο Πασχαλίτσας πιστεύει πως πρόκειται για μια εύκολη δουλειά. Όταν όμως αρχίσουν να εμφανίζονται στο τρένο ένα τσούρμο εκκεντρικοί δολοφόνοι, ο άτυχος μισθοφόρος θα πρέπει να παλέψει για τη ζωή του, στο νέο καταιγιστικό φιλμ δράσης από τον David Leitch.

Bullet Train

O David Leitch είναι ο ορισμός της παλιάς καραβάνας στο σινεμά δράσης: Ξεκινώντας την καριέρα του ως κασκαντέρ (Blade, Fight Club), ο Leitch γαλουχήθηκε μέσα από τις μεγαλύτερες ταινίες δράσης των επόμενων χρόνων, άλλοτε ως stunt coordinator (Χ-Men Origins)άλλοτε ως ηθοποιός (King of Fighters), και άλλοτε ως βοηθός σκηνοθέτη (Captain America: Civil War). Η καριέρα του εκτοξεύθηκε ωστόσο, όταν, παρέα με τον Chad Stahelskiσκηνοθέτησαν το σημαντικότερο φιλμ δράσης της προηγούμενης δεκαετίαςτο John Wick του 2016. Από τότε, ο Αμερικανός action man έχει βολευτεί για τα καλά στην καρέκλα του σκηνοθέτη, κάνοντας franchise hopping (Deadpool 2, Hobbs and Shaw) και δημιουργώντας ενίοτε και τα δικά του passion projects (Atomic Blonde).

Και αν μη τι άλλο, οι ταινίες του έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: Καρτουνίστικες, ειρωνικές ταινίες δράσης με νέον χρώματα και αεικίνητη κάμερα, οι ταινίες του Leitch φέρουν έντονα την προσωπική του σφραγίδα, και είναι γεμάτες καταιγιστικές μάχες, δημιουργικά set pieces και χαζοβιόλικο worldbuilding.

Bullet Train

Συγκεκριμένα στο Βullet Τrainόταν επιτελούς έρθει η ώρα για ξυλίκι, το θέαμα είναι ικανοποιητικότατο: με έναν θεότρελο θίασο από ταλαντούχους βηταρολάδες (Brian Tyree HenryMichael ShannonAaron Taylor Johnson) να προσπαθούν να ξεκάνουν τον Brad Pitt (12 Monkeys) στο κλειστοφοβικό περιβάλλον μιας ιαπωνικής υπερταχείας, οι θεατές θα δουν τους ήρωές μας να αλληλοσπαράζονται με σπαθιά, μπουκάλια, λούτρινα, φίδια, και κάθε λογής αστεία καθημερινά αντικείμενα – με τα 30 χρόνια εμπειρίας του Leitch να μας χαρίζουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες και αιματηρές σεκάνς.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν αρκεί. Γιατί η πλειοψηφία του φιλμ δεν καταλαμβάνεται από την ακατάπαυστη δράση, αλλά από ατελείωτες “ταραντίνικες” στιχομυθίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, τρεχούμενα αστεία, ποπ αναφορές και άχαρους κωμικούς διαλόγους, σε ένα από τα πιο τετριμμένα και προβλέψιμα scripts που έχουμε δει από την αρχή της κινηματογραφικής χρονιάς. Προσπαθώντας να μας κάνει να νοιαστούμε για τους χαρακτήρες και τις εκκεντρικότητές τους (καθώς και για το αχρείαστα περίπλοκο μυστήριο) η ταινία καταλήγει να σπαταλάει το χρόνο μας σε μια ενοχλητική και ανέμπνευστη παρλαπίπα. Για ένα φιλμ που δείχνει αποφασισμένο να στηριχθεί πάνω στις εξυπνάδες και το charisma των πρωταγωνιστών, το Bullet Train έπρεπε να έχει ένα ιδιαιτέρως εύστοχο και συναρπαστικό σκριπτ για να τα καταφέρει – όμως τελικά μας παραδίδει ένα συνονθύλευμα από tryhard κωμικές ατάκες, tongue-in-cheek αμπελοφιλοσοφία, καθώς και μερικούς από τους αντιπαθέστερους χαρακτήρες που έχουμε δει φέτος στη μεγάλη οθόνη.

Bullet Train

…έτσι, όταν έρθει τελικά η ώρα να πέσει το ξύλο, δεν νοιαζόμαστε καθόλου για την τύχη των πρωταγωνιστών μας – γιατί αντί να ακολουθούμε μια σειρά από μυστηριωδώς εκκεντρικούς, μα παραδόξως συμπαθείς αντιήρωες, υποχρεούμαστε να βλέπουμε μια παρέα από ψευτοφιλοσοφημένους boomers με επιτηδευμένες συμπεριφορές – και τελικά ποσώς μας ενδιαφέρει αν θα καταλήξουν να ξεκοιλιάσουν ο ένας τον άλλο.

Τελικά, το Bullet Train είναι απλή περίπτωση: Μια μεγαλεπήβολη κωμωδία δράσης από έναν ικανότατο σκηνοθέτη, η οποία όμως χωλαίνει επικίνδυνα στο σεναριακό κομμάτι – και η δράση, όσο έξυπνα χορογραφημένη κι αν είναι, πέφτει στο κενό όταν οι διάλογοι είναι ανέμπνευστοι και χαρακτήρες ενοχλητικοί.

Σχόλια

Your email address will not be published.