///

Legend of the Swamp Thing – Halloween Spectacular

Εδώ και μερικά χρόνια έχει πλέον καθιερωθεί από την DC η κυκλοφορία ανθολογιών τρόμου στη διάρκεια του Οκτωβρίου, δηλαδή όταν στην Αμερική γιορτάζεται το Halloween. Μάλιστα, φέτος αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν όχι μια, αλλά δύο τέτοιες ανθολογίες με την πρώτη να επικεντρώνεται στις περιπέτειες του Swamp Thing ανα τους αιώνες (και όχι ως Alec Holland, όπως τον έχουμε γνωρίσει). Η επιλογή του συγκεκριμένου χαρακτήρα είναι μια ευχάριστη αλλαγή που ελπίζω να προοικονομεί και μια σόλο σειρά, διότι καλός ο Batman, αλλά είναι κρίμα να μένουν ανεκμετάλλευτοι τόσοι ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

Η συγκεκριμένη ανθολογία αποτελείται από έξι ιστορίες, οι οποίες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Γης ανα τους αιώνες και αν έπρεπε να εντοπίσουμε μια κοινή θεματική, αυτή είναι το αντι-ιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό υπόβαθρο των ιστοριών. Οι περισσότερες από αυτές εστιάζουν στην προσπάθεια του ανθρώπου να επεκτείνει τις δραστηριότητες του είτε σε άλλες χώρες, είτε σε παρθένες φυσικές περιοχές, πληρώνοντας τις περισσότερες φορές την άπληστη φύση του με το Swamp Thing να έχει υποστηρικτή παρουσία. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η αισθητή απουσία σκηνών δράσης (χαρακτηριστικό και του συγκεκριμένου “υπερήρωα”), οι οποίες διαφοροποιούν την ανθολογία από την τυπική υπερηρωκή κυκλοφορία που βασίζεται σε εντυπωσιακές μάχες.

Τελικά, όπως κάθε ανθολογία, η ποιότητα διαφέρει ανα ιστορία, ωστόσο σε γενικές γραμμές η συλλογή δεν απογοητεύει. Βέβαια, όσοι περιμένουν βίαιες στιγμές μάλλον θα απογοητευτούν.

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

At the Heart of Trees
(Σενάριο Ram V / Σχέδιο Mike Perkins)

Η συλλογή ξεκινάει πολύ δυναμικά με την ιστορία του Ram V (These Savage Shores), στην οποία ένα αγοράκι έχει χαθεί σ’εναν βάλτο. Τελικά, αποδεικνύεται όπως ένα πνεύμα-δέντρο το έχει πάρει υπο την προστασία του, προκειμένου να το προστατέψει από τον αναπόδραστο πόνο της ύπαρξης, ωστόσο το Swamp Thing θα υποστηρίξει πως το αγόρι πρέπει να ελευθερωθεί.

Ring of Stones
(Σχέδιο Phillip Kennedy Johnson / Σχέδιο Dominik “DOMO” Stanton)

Η ιστορία του Johnson τοποθετείται την περίοδο που η Ρωμαική Αυτοκρατορία προσπαθούσε να κατακτήσει την Βρετανία. Ωστόσο, ο ρωμαικός στρατός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύναμη της φύσης, η οποία θα σταθεί εμπόδιο στην επεκτατική πολιτική των Ρωμαίων. Ούτε το σχέδιο, ούτε η ιστορία έχουν κάτι το αξιομνημόνευτο, ωστόσο η παρουσία της ιστορίας δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη ροή των ιστοριών.

Sleeping Giant
(Σενάριο Vita Ayala / Σχέδιο Emma Rios)

Η επόμενη ιστορία τοποθετείται στο Πουέρτο Ρίκο του 1948. Πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή κοπέλα, η οποία ζητάει από την τοπική θεότητα της φύσης (δηλαδή το Swamp Thing) να τιμωρήσει τον απαγωγέα της αδερφής της. Όπως και στο Ring of Stones, έτσι κι εδώ, από άποψη πλοκής δεν έχουμε κάτι συνταρακτικό με το Swamp Thing για άλλη μια φορά να έχει ρόλο προστάτη, ωστόσο το σχέδιο και το χρώμα της Jordie Bollaire (Joker: Killer Smile) προσφέρουν επιπλέον πόντους.

No Sign of the Enemy
(Σενάριο Julian Lytle / Σχέδιο John Timms)

Το δεύτερο μέρος της ανθολογίας ξεκινά με μια από τις καλύτερες και πιο συναισθηματικές προσθήκες. Χρονικά κινούμαστε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την ιστορία να ακολουθεί έναν Ιάπωνα στρατιώτη, ο οποίος μη γνωρίζοντας αν τελείωσε ο πόλεμος και φοβούμενος την ατίμωση που θα βιώσει αν γυρίσει δίχως να τελειώσει ο πόλεμος, επιλέγει να κάτσει μόνος στο μέρος όπου βρίσκεται μέχρι να έχει νέα. Μοναδική του παρέα είναι ένα λουλούδι, ναι το Swamp Thing, το οποίο προσπαθεί μάταια να τον πείσει να γυρίσει πίσω. Μια ιστορία που αναδεικνύει τα λεπτά όρια ανάμεσα στην προστασία της πατρίδας και την πολεμική εμμονή.

Age of Discovery
(Σενάριο James Tynion IV / Σχέδιο Christian Ward)

Επιτέλους και μια ιστορία από κάποιο γνωστό όνομα! O James Tynion IV μας ταξιδεύει στην εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, ακολουθώντας ένα ισπανικό πλήρωμα εξερεύνησης, το οποίο ανακαλύπτει ένα πολύ ιδιαίτερο νησί. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες ιστορίες της ανθολογίας, το πάθος για κατάκτηση θα αποβεί μοιραίο για τα μέλη του πληρώματος. Ίσως η πιο ποιητική ιστορία απ’ όλες και σίγουρα εκείνη με το πιο όμορφο, ψυχεδελικό σχέδιο δια χειρός Christan Ward.

At the Heart of Man
(Σενάριο Ram V / Σχέδιο Mike Perkins)

Η ανθολογία ολοκληρώνεται με ακόμη μια ιστορία του Ram V. Το αγοράκι που σώθηκε στην πρώτη ιστορία, πλέον είναι ένας ηλικιωμένος άντρας με παιδιά και εγγόνια που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του προσπαθώντας να δικαιώσει τη σωτηρία του και να βρει ένα λόγο ύπαρξης. Ο υπαρξιακός τρόμος ταιριάζει απόλυτα στο Swamp Thing και αυτή η ιστορία αποτελεί το ιδανικό φινάλε για τη συλλογή ιστοριών και εμείς ελπίζουμε ο αγαπητός μας εδώ στο blog Ram V να αναλάβει σύντομα μια σόλο σειρά του χαρακτήρα, αφού φαίνεται πως έχει τις ικανότητες να τον διαχειριστεί με πολύ όμορφο τρόπο.

Σχόλια

Your email address will not be published.