Monica, Daniel Clowes

Monica: Μωσαϊκό μιας ολόκληρης ζωής

Εφτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του Patience, ο θρυλικός Daniel Clowes επιστρέφει με το νέο του κόμικ, Monica. Εδώ, εξιστορεί την ιστορία της ομώνυμης πρωταγωνίστριας του από την βρεφική ηλικία μέχρι τα γεράματά της και την προσπάθειά της να εντοπίσει την μητέρα της, η οποία, προτού εξαφανιστεί από προσώπου γης, την άφησε να μεγαλώσει με τους παππούδες της.

Απόσπασμα από το κόμικ «Monica» του Daniel Clowes.

Φυσικά, αυτό που φαντάζει με μια τυπική ιστορία, στα χέρια του Clowes μετατρέπεται σε μια φιλόδοξη αφήγηση πολλαπλών επιπέδων, χάρη στην φαινομενικά αλλόκοτη επιλογή του να ξετυλίξει την πολυτάραχη ζωή της Monica υιοθετώντας την ανθολογική δομή. Εκμεταλλευόμενος την αφηγηματική ελευθερία που προσφέρουν οι ανθολογίες, οι οποίες συνήθως συνδέουν ιστορίες με κάποια υποτυπώδη ή και ελάχιστη σύνδεση και όχι κεφάλαια μίας ενιαίας ιστορίας, ο Clowes αφηγείται κυρίως διαφορετικές περιόδου της ζωής της Monica μεταπηδώντας κάθε φορά από το ένα είδος στο άλλο. Η πρώτη ιστορία (Foxhole), η οποία διαδραματίζεται λίγα χρόνια πριν τη γέννηση της Monica αποτελεί μία σύντομη πολεμική ιστορία από το Βιετνάμ με περιεκτικές, αλλά καίριες παρατηρήσεις για τον πόλεμο. Η επόμενη (Penny) πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία, εστιάζοντας στους συντρόφους της Penny, την μητέρα της Monica, ενώ όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στο ταξίδι της Monica και την αναζήτησή της για το παρελθόν της, τα είδη παραδίδονται όλο περισσότερο στο αλλόκοτο. 

Ιστορίες φαντασμάτων, μυστηρίου, folk-horror τρόμου και περιπέτειες με ξεχασμένα θρησκευτικές σέχτες είναι μερικά μόνο από τα είδη που επιστρατεύονται από το Clowes για να αποτυπώσει με έναν σχεδόν υπερβατικό τρόπο το ταξίδι της πρωταγωνίστριάς του και την προσπάθειά της να ριζώσει κάπου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο λοιπόν, η ιστορία της Monica αποκτά πανανθρώπινα χαρακτηριστικά, αποτελεί μια αποτύπωση της ανθρώπινης ανάγκης για ανήκειν, την αναζήτηση καταφυγίου και νοήματος σε έναν παράλογο και χαωτικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας της αμερικανικής ενδοχώρας. Αναλώσιμοι φαντάροι, χίπηδες που περιφέρονται από τη μία σχέση στην άλλη και επιτυχημένοι, αλλά δυστυχείς επιχειρηματίες αποτελούν ένα μικρό μέρος του μωσαϊκού που στήνει αριστοτεχνικά ο Clowes μέσα από την αφήγησή του, αποτυπώνοντας τις διαφορετικές όψεις της αμερικάνικης κουλτούρας.

Απόσπασμα από το κόμικ «Monica» του Daniel Clowes.

Αστείο, μα και λυπηρό, φιλοσοφικό, αλλά και προσωπικό, το κόμικ του Clowes αφηγείται μια ιστορία που δεν είναι ευδιάκριτο ποια στοιχεία της είναι «πραγματικά» και ποια όχι, τι συνέβη στα αλήθεια και τι σε κάποιο άλλο, ονειρικό ή άκρως απρόσιτο επίπεδο της ύπαρξης, αν και πάντοτε παραμένει εξαιρετικά προσιτό και κατανοητό. Παντρεύοντας αρμονικά την μικρή κλίμακα της προσωπικής ζωής της Monica με πανανθρώπινες και διαχρονικές ανησυχίες και αγωνίες, o Clowes παραδίδει τελικά ένα κόμικ φιλόδοξο, παρά την φαινομενική απλότητά του. Κάνοντας το δύσκολο να φαντάζει το πιο απλό και εύκολο πράγμα στον κόσμο, ο Clowes υπενθυμίζει, έτσι απλά, γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του μέσου.

Σχόλια

Your email address will not be published.