Moon Knight Poster

Moon Knight: Διχασμένη Προσωπικότητα

Σε μια από τις πρώτες σκηνές του Moon Knight, της νέας μινι σειράς της Marvel που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη της σεζόν, ο απολαυστικά σαρδόνιος χαρακτήρας του Ethan Hawke (The Good Lord Bird) προσπαθεί να «δικάσει» τον πρωταγωνιστή μας, ρίχνοντας μια ματιά στην κοσμική ζυγαριά του: Αν η ζυγαριά ισορροπήσει, ο ήρωάς μας θα έχει μια θέση στον επίγειο παράδεισο – αν όχι, θα καταλήξει στα τρίσβαθα της κόλασης. Παραδόξως, ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του Steven Grant (ενσαρκωμένος με αστείρευτο charisma από τον Oscar Isaac του Dune) έχει πολλά άλυτα προβλήματα στο μεταφορικό πορτμπαγκάζ του – κάνοντας ετσι τη ζυγαριά να ταλαντευεται ανεξέλεγκτα, και τον Ethan Hawke να κοιτά αποσβολωμένος, αδυνατώντας να φτάσει σε συμπέρασμα.

…κάπως έτσι νοιώθει κανείς παρακολουθώντας τα 6 σαραντάλεπτα επεισόδια της νεας σειράς των Marvel Studios: Το Moon Knight, σκηνοθετημένο απο τους Mohamed Diab, Justin Benson και Aaron Moorhead, είναι μια διήγηση που περνά απο εντυπωσιακά ύψη σε καταθλιπτικά βάθη – προσφέροντάς μας μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και πιο απογοητευτικές, στιγμές του Marvel Cinematic Universe.

Ο Steven είναι ένας ντροπαλός και εσωστρεφής υπάλληλος στο Μουσείο του Λονδίνου, που περνά τις ημέρες του ταΐζοντας το ψάρι του και μιλώντας στη μαμά του. Βασανισμένος από αϋπνίες και επεισόδια υπνοβασίας, ο Steven νοιώθει να χάνει σιγά-σιγά την επαφή του με την πραγματικότητα – ώσπου αντιλαμβάνεται πως μοιράζεται το σώμα του με έναν σκληροτράχηλο εκτελεστή ονόματι Marc Spector, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε μια μυθική περιπέτεια. Μαζί, ο Steven και ο Marc θα κληθούν να σώσουν τον πλανήτη από τα σχέδια ενος μυστηριωδη ιερέα, και στην πορεία θα έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους, καθώς και τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Και εκεί είναι που κρύβεται η δύναμη του Moon Knight∙ όσο η σειρά εστιάζει στους ήρωες και τα συναισθηματικά τους ντράβαλα, καταφέρνει να πει μια καλογραμμένη και ευαίσθητη ιστορία για την ψυχική υγεία, τα άλυτα τραύματα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η συναρπαστική λεπτομέρεια που προσδίδει το καστ στις ερμηνείες του, σε συνδυασμό με το άψογο characterization, κάνουν το Moon Knight μια από τις πιο ανθρώπινες ιστορίες του MCU – και μπορεί o Oscar Ιsaac να έχει ήδη πάρει άξιους επαίνους για την διπλή ερμηνεία του, πλαισιώνεται ωστόσο και από την εξαιρετική May Calamawy, η οποία συμπληρώνει την κεντρική τριάδα αλά Star Wars και χαρίζει ακόμη περισσότερη ζωντάνια στις σιωπηλές στιγμές της ιστορίας.

…δεν είναι όμως όλα ρόδινα! Το action-adventure στοιχείο του Moon Knight είναι εξαιρετικά αδύναμο, με τα κλασσικά προβλήματα της Marvel να είναι εδώ εμφανέστερα από ποτέ. Η πλειοψηφία των σκηνών δράσης θέλει τους χαρακτήρες μας να σκιαμαχούν με cgi τέρατα, να εκτοξεύουν αβέρτα πολύχρωμες ακτίνες, και να «τηλεμεταφέρονται» ανεξήγητα στις τέσσερεις γωνιές της γης, σε ενα σενάριο γεμάτο αβυσσαλέες τρύπες, αναρίθμητες διευκολύνσεις και ρυθμό που προκαλεί… ναυτία.

Το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα του Moon Knight είναι οτι καταφέρνει (σχεδόν) να σπάσει μία από τις αρχαιότερες κατάρες της υπερηρωικής μυθολογίας. O Steven ειναι ενας ήρωας που βασανίζεται απο ψυχολογικές διαταραχές και, όπως όλοι οι κλασσικοί χαρακτήρες της Marvel, η υπερηρωική του περσόνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική του υγεία∙ εάν τα προβλήματά του λυθούν, αν συμπληρώσει το συναισθηματικό του τόξο, ο πρωταγωνιστής μας δε θα έχει πια κανένα λόγο να είναι ήρωας – εξαφανίζοντας έτσι κάθε δυνατότητα για συνέχεια των περιπετειών του.

…στο Moon Knight, δε μαθαίνουμε την πραγματική φύση του τραύματος παρά μόνο προς το τέλος της σειράς: γραμμένο σαν session ψυχοθεραπείας (στα χνάρια του Inception και του Monster Calls), το Moon Knight κορυφώνεται στο προτελευταίο επεισόδιο, όπου ο πρωταγωνιστής μας φτάνει στη συναισθηματική του κάθαρση – και ο Oscar Isaac παραδίδει ένα σαραντάλεπτο one-man show, που κατατάσσεται πάραυτα στις συγκινητικότερες σεκάνς του Marvel Cinematic Universe.

…βεβαίως, δε γίνεται να τελειώσουν όλα έτσι. Ο υπερήρωας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει για το επόμενο τεύχος, την επόμενη ταινία, την επόμενη σεζόν – και έτσι ο Diab και οι συνεργάτες του βρίσκουν μια χαζή δικαιολογία για να επαναφέρουν το Λευκό Ιππότη στη δράση, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο της επιφοίτησής του.

Tελικά, 6 επεισόδια και 250 λεπτά μετά, η ψυχή του Moon Knight παραμένει ανισσόρροπη. Η ανθρώπινη πλευρά του σεναρίου είναι εξαιρετικά καλογραμμένη – επανεφευρίσκοντας το Marvel Formula με ενδιαφέροντες και συναρπαστικούς τρόπους. Όμως η action πλευρά της ιστορίας χωλαίνει επικύνδυνα, χτίζοντας μια περιπέτεια πάνω σε σαθρά σεναριακά θεμέλια – και καταδικάζοντας τελικά το Moon Knight στο καθαρτήριο μετριότητας της μαρβελικής φιλμογραφίας.

Σχόλια

Your email address will not be published.