Only Murders in the Building: Κάτι τρέχει με τους δίπλα

Η αυτοκτονία ενός νεαρού άντρα θα αναστατώσει μια γιγαντιαία, πολυτελή νεουρκέζικη πολυκατοικία, γεμάτη άτομα που αγνοούν το ένα την ύπαρξη του άλλου. Τρεις από τους ενοίκους, δύο ηλικιωμένοι άντρες και μια νεαρή γυναίκα, αφού διαπιστώσουν μέσα στην αναμπουμπούλα πως μοιράζονται την αγάπη τους για την ίδια εκπομπή podcast αληθινού μυστηρίου, θα αποφασίσουν να διελευκάνουν την υπόθεση του θανάτου του γείτονά τους, αποτυπώνοντας την πορεία της έρευνας σε μια δικιά τους σειρά podcast.

Η νέα σειρά του Hulu, δημιουργία των Steve Martin και John Hoffman, αποτελεί ένα ερωτικό γράμμα στις κλασικές ιστορίες μυστηρίου, μπολιασμένο ωστόσο με μερικές νότες φρεσκάδας. Εκμεταλλευόμενη την ντετεκτιβιστική απειρία των τριών παθιασμένων συνεργατών, η σειρά επιχειρεί να αποδομήσει και ύστερα να ανασυνθέσει τα δομικά χαρακτηριστικά μιας τυπικής ιστορίας μυστηρίου, στην προσπάθεια των τριών «ερευνητών» να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με αφηγηματικά μεστό τρόπο που θα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον στο μικρό, αλλά παθιασμένο κοινό του podcast. Αυτή η κεντρική ιδέα ενισχύεται και από άλλες περιφερειακές meta ιδέες που συνεχίζουν ακάθεκτες τον φόρο τιμής. Λόγου χάρη, ο Steve Martin ερμηνεύει έναν ηθοποιό που έγινε γνωστός για τον τηλεοπτικό του ρόλο ως ντετέκτιβ, έχοντας την ψευδαίσθηση του πως ο ρόλος του έχει έστω και ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ο Martin Short υποδύεται έναν θεατρικό σκηνοθέτη, ο οποίος ναι μεν έχει βρεθεί στην αφάνεια ύστερα από διαδοχικές οικονομικές αποτυχίες, αλλά επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας νέας απολαυστικής αφήγησης. Μάλιστα, βασισμένη στην ιδιότητα του τελευταίου, η σειρά οπτικοποιεί με πρωτότυπο τρόπο μέρος της έρευνας, ως κομμάτι της θεατρικής διαδικασίας.

Το σκηνικό του εγκλήματος, η πολυτελής πολυκατοικία, προσφέρει γόνιμο έδαφος για σάτιρα των συνθηκών διαβίωσης στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Τι κι αν συναντάς άτομα καθημερινά στους διαδρόμους ή τα ασανσέρ της πολυκατοικίας; Τελικά, ελάχιστα γνωρίζεις για αυτά. Η σειρά, λοιπόν, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και αξιοποιεί αυτές τις δυναμικές, αλλά και άλλες γνώριμες συνθήκες, όπως η κόντρα μεταξύ των ενοίκων, προσθέτοντας κι ένα ελαφρώς κοινωνιολογικό ενδιαφέρον στην υπόθεση, το οποίο μόνο προσφέρει στην γενικότερη χαριτωμενιά του εγχειρήματος.

Βέβαια, ο πυρήνας της σειράς εντοπίζεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό τρίο. Σε πρώτο επίπεδο, είναι η τεράστια διαφορά ηλικίας που κεντρίζει το ενδιαφέρον και προσφέρει μερικές από τις πιο απολαυστικές στιγμές. Ωστόσο, είναι αργότερα, όταν ο κάθε χαρακτήρας αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά που η σχέση τους ενισχύεται ακόμα περισσότερο, το ηλικιακό χάσμα γεφυρώνεται και η χημεία κορυφώνεται με τον καθένα να προσφέρει και κάτι διαφορετικό. Ο Steve Martins είναι ο μοναχικός γείτονας που φοβάται την κοινωνικοποίηση, ο Martin Short κινείται στο αντίθετο άκρο, όντας υπερδραστήριος και κοινωνικότατος, ενώ η Selena Gomez ρίχνει αισθητά τους ρυθμούς της, υποδυόμενη μια μυστήρια millennial που δεν έχει ιδέα τι να κάνει με τη ζωή της.

Το ανάλαφρο ύφος, το απολαυστικό μυστήριο και οι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες προσφέρουν μια ποιοτική τηλεοπτική εμπειρία, η οποία ωστόσο δεν αποφεύγει μερικά στραβοπατήματα. Για παράδειγμα, η στενή επαφή με το είδος μάλλον θα ψιλιάσει τα πιο μυημένα άτομα για σημαντικές ανατροπές (χωρίς ωστόσο να «χαλάει» την εμπειρία), ενώ κάποιοι πειραματισμοί, όπως το βωβό επεισόδιο, ναι μεν είναι αξιέπαινοι ως «δοκιμασίες», αλλά μάλλον εκτελούνται με έλλειψη φαντασίας, καταλήγοντας κάπως αμήχανοι.

Σε κάθε περίπτωση, το Only Murders in the Building και τα δέκα ημίωρα επεισόδια του, αποτελούν μια ευχάριστη τηλεοπτική πρόταση, ιδανική για όσα λατρεύουν ανάλαφρες σειρές μυστηρίου με το φινάλε να μας υποχρεώνει σε ανυπομονησία για τη συνέχεια.

Σχόλια

Your email address will not be published.