Ο Scott Pilgrim και η Ramona Flowers.

Scott Pilgrim Takes Off: Τολμηρή διασκευή

Το εγχείρημα της animated μεταφοράς του κόμικ Scott Pilgrim Vs The World έμοιαζε με μια παρακινδυνευμένη ιδέα και ο λόγος ήταν η ταινία του 2010. Η μοναδική σκηνοθετική ματιά του Edgar Wright (Hot Fuzz, The World’s End) ζωντάνεψε τις σελίδες του κόμικ με τρόπο πρωτοποριακό, προσεγγίζοντας τους πραγματικούς ηθοποιούς και τα σκηνικά ως μέρος κάποιου βιντεοπαιχνιδιού ή και κινουμένου σχεδίου. Το οπτικό αποτέλεσμα παραμένει ακόμα και σήμερα ξεχωριστό, ενώ το καστ, που αποτελείται από ένα σωρό αστέρες του σύγχρονου Hollywood φαντάζει αξεπέραστο. Επομένως, τι το διαφορετικό θα μπορούσε να προσφέρει το Scott Pilgrim Takes Off;

Δυστυχώς, το πρώτο επεισόδιο δεν γεννά πολλές ελπίδες∙ ο άτσαλος ρυθμός πηδάει από την μια σκηνή στην άλλη λες και πρόκειται για βιαστική σύνοψη της ταινίας, ενώ το αφηγηματικό ύφος μοιάζει με άνευρο κακέκτυπο της σπιρτόζικης σκηνοθεσίας του WrightΜάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο «άδειος» ηχητικός σχεδιασμός που, υπό ιδανικές συνθήκες, θα πρόσφερε μια ελάχιστη αίσθηση ζωντάνιας του χώρου. Αντ’ αυτού, όταν η δράση δεν συνοδεύεται από ζωηρή μουσική, το μόνο που ακούγεται είναι οι φωνές των ηθοποιών, προκαλώντας ένα αμήχανο, άψυχο αποτέλεσμα. Πάντως, όταν η σειρά αποφασίζει να διαγράψει την δικιά της πορεία, η κατάσταση στο μέτωπο του σεναρίου βελτιώνεται αισθητά.

Σύντομα, αποδεικνύεται πως το Scott Pilgrim Takes Off δεν πρόκειται για μια ενισχυμένη, μα στείρα επαναφήγηση του κόμικ, αλλά για μια σχεδόν ολοκληρωτική επαναδιατύπωση του. Ξαφνικά, ο Scott και οι πολυαναμενόμενες μονομαχίες του μπαίνουν στον πάγο και τον πρώτο λόγο παίρνει η Ramona και η προβληματική της σχέση με τους πρώην της, η οποία πλαισιώνεται από μία αρκούντως ιντριγκαδόρικη ιστορία μυστηρίου. Αυτή η μεταβολή του κέντρου βάρους είναι πραγματικά απροσδόκητη, αδιανόητα τολμηρή και τελικά πραγματικά ενδιαφέρουσα, επιτρέποντας στο σύνολο των χαρακτήρων να αποκτήσουν τρισδιάστατη υπόσταση, προσφέροντας μια πλούσια πλοκή.

Το animation του studio Science Saru μένει πιστό στην αισθητική του κόμικ και το αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητα γλυκό, με το έντονο στυλιζάρισμα να είναι χάρμα οφθαλμών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι συγκρίσεις με το αντίστοιχης αισθητικής ταινίας είναι αναπόφευκτες, καταλήγοντας σε πανηγυρική ήττα για το Scott Pilgrim Takes Off. Κυρίως, πλήττουν τις σκηνές δράσης, οι οποίες όσο εντυπωσιακές κι αν είναι σε τεχνικό επίπεδο, καταλήγουν κάπως… βαρετές. Σίγουρα, η απουσία του κωμικού αγγίγματος του Edgar Wright είναι εμφανής, αλλά ίσως να φταίει  και το γεγονός πως έχει άλλη χάρη να βλέπεις αυτό το στυλιζάρισμα με πραγματικούς ηθοποιούς και άλλη ως animation∙ στην δεύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα φαντάζει πιο εύκολο, πιο προφανές, λιγότερο ριζοσπαστικό! 

Κι αν οι συγκρίσεις με την ταινία φαντάζουν άδικες και αχρείαστες, η σειρά κάνει ό, τι μπορεί για να μας υπενθυμίζει την ύπαρξή της. Μάλιστα, η αλληλένδετη σχέση τους κορυφώνεται με την επιστροφή του συνόλου του καστ της ταινίας. Από νοσταλγική άποψη, η επιστροφή των Michael Cera, Elizabeth Winstead, Aubrey Plaza (White Lotus) και Kieran Culkin (Succession) (μεταξύ άλλων) προσφέρει μια νοσταλγική ζεστασία, αλλά η ηλικιακή διαφορά των ηθοποιών από τους σχεδόν έφηβους χαρακτήρες προβληματίζει για το κατά πόσο η επιστροφή τους ήταν η ιδανική επιλογή.

Σίγουρα άνισο, αλλά ταυτόχρονα απολαυστικό και πανέμορφο με το δικό του τρόπο, το Scott Pilgrim Takes Off αποδεικνύεται μια αναπάντεχα ενδιαφέρουσα προσθήκη του franchise, η οποία δεν μεταφέρει ούτε το κόμικ, ούτε την ταινία σε μορφή animated σειράς, αλλά περισσότερο ανοίγει μια συνομιλία μεταξύ αυτών των τριών μέσων, παραδίδοντας ακόμη μία εκδοχή των γεγονότων. Αν και το φάντασμα της ταινίας στοιχειώνει το αποτέλεσμα, η σειρά προσπαθεί να παίξει με τον θρύλο της ταινίας με έξυπνους τρόπους, χωρίς να τα καταφέρνει πάντοτε (σε αισθητικό και κωμικό επίπεδο η σειρά πάντα θα βρίσκεται ένα επίπεδο πιο κάτω από το καλτ αριστούργημα του Edgar Wright), ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ακόμη ένα remake-ξεζούμισμα μιας αγαπημένης ιστορίας. Και αυτό από μόνο του ίσως να είναι αρκετό.

Σχόλια

Your email address will not be published.