Shazam! Fury of the Gods

Shazam! Fury of the Gods

 

Παρ΄ότι πιθανότατα δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού, το Shazam! αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη. Δίχως να ανακαλύπτει τον τροχό, πρόσφερε μια συνεκτική περιπέτεια για όλη την οικογένεια, εμποτισμένη με μια καλοδεχούμενη αφέλεια που έλειπε (και εν πολλοίς συνεχίζει να λείπει) από το υπερηρωικό είδος που τελικά αρκούσε για να διατηρήσει το ενδιαφέρον και για μια νέα συνέχεια. Δυστυχώς όμως, η «οργισμένη» νέα προσθήκη, Shazam! Fury of the Gods,αντί να πηγαίνει προς το εμπρός καταλήγει να μοιάζει με πισωγύρισμα.

Ο Billy και τα θετά του αδέρφια μπορεί να επιδίδονται σε μερικές σωτήριες επεμβάσεις για τους κατοίκους της πόλης τους, αλλά μόνο ο Billy φαίνεται πραγματικά ενθουσιασμένος με την ιδέα μιας υπερηρωικής ομάδας. Όσο λοιπόν προσπαθεί να κρατήσει την υπερηρωική οικογένεια ενωμένη, ώστε να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της, το οποίο όμως η κοινωνία δεν φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα, οι κόρες του Άτλαντα ετοιμάζονται να φέρουν τα πάνω κάτω στον κόσμο μας. Με άλλα λόγια, για ακόμη μια φορά έχουμε μια ιστορία η οποία μοιάζει γνώριμη, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας. Αυτό θα μπορούσε να εντοπιστεί στα εκβιαστικά cameo ή στην διεκπαιρεωτική ερμηνεία των Helen Miren και Lucy Liu, οι οποίες δίχως να διαθέτουν ιδιαίτερα ζουμερούς ρόλους, καταλήγουν να περιφέρονται αδιάφορα από το ένα σκηνικό στο επόμενο∙ η δεύτερη παιρνώντας μάλιστα τον περισσότερο χρόνο της καθισμένη σε έναν ψηφιακό δράκο.

Shazam Fury of the Gods

Το πραγματικό πρόβλημα της ταινίας είναι άλλο, όμως. Παρ’ ότι υποτίθεται πως βασική της έγνοια είναι η έννοια της οικογένειας, το σενάριο εστιάζει μονάχα σε δύο χαρακτήρες. Τον Shazam (προφανώς!) και τον αδερφό του, ο οποίος έχει ερωτοχτυπηθεί με τη νέα του συμμαθήτρια, η οποία παραδόξως μοιάζει γοητευμένη από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, εκτοξεύοντας τον ενθουσιασμό του σε πρωτόγνωρα ύψη. Ευτυχώς, οι Zachary Levi και  Jack Dylan Grazer συνεχίζουν να αποτελούν ένα χαρισματικότατο και συμπαθέστατο δίδυμο (ο δεύτερος ίσως ακόμα περισσότερο!) κουβαλώντας τελικά όλη την γοητεία της ταινίας στις πλάτες τους. Ωστόσο, οι υπόλοιποι μένουν προσβλητικά ελλειπείς, στεκόμενοι αμήχανα στις σκηνές δράσεις, δίχως ποτέ να ενδιαφέρεται κανείς για εκείνους. H Mary (Grace Caroline Currey) ισχυρίζεται πως θέλει να κάνει παρέα με συνομιλήκους της, αλλά ποτέ δεν περνάμε όντως χρόνο μαζί της, ενώ ο δύσμοιρος, μονίμως άβολος Pedro (Jovan Armand) υπάρχει μονάχα για να αναφέρει πως είναι… γκέι (χαρίζοντας όμως μια από τις λίγες, πραγματικά αστείες στιγμές της ταινίας)!

Shazam Fury of the Gods

Κεράσακι στην άγευστη υπερηρωική τούρτα του νέου Shazam αποτελεί η αδιάφορη, αν και με ελάχιστες εκλάμψεις σκηνοθεσία του David F. Sandberg. Αφήνοντας στην άκρη τις μικρές δόσεις τρόμου της πρώτης ταινίας κι επενδύοντας περισσότερο στην παρωδία του είδους (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό), προσπαθεί να αντιγράψει αποτυχημένα τις σουρεαλιστικές σεκάνς του Dr. Strange, αλλά η σκηνοθεσία του καταλήγει άνευρη και ανέπνευστη, παρά τα δεκάδες φανταστικά πλάσματα που περνούν στην οθόνη.

Αγνοώντας την μεγαλύτερη υπερδύναμή της, δηλαδή την ισχύ της οικογένειας, η ταινία χαραμίζει το λαμπερό καστ των ανταγωνιστών της και επιδίδεται σε σκηνές δράσης που ξεχνάς με το που βγεις από την αίθουσα,καταλήγοντας τελικά μια υπερηρωική ταινία του σωρού, ευχάριστη ίσως, αλλά ανίκανη να προσφέρει όσα θα μπορούσε.

Σχόλια

Your email address will not be published.