Slow Horses Apple TV+

Slow Horses: Η διαχρονική γοητεία της κατασκοπίας

Οι κατασκοπευτικές ιστορίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για εκείνες, παρ’ ότι η εικόνα ενός τολμηρού κατασκόπου έτοιμου να προστατέψει το Έθνος από τον ξένο εχθρό έχει ξεπερασθεί σε σημαντικό βαθμό. Η διαχρονική τους έλξη ίσως εντοπίζεται στις κυβερνητικές πλεκτάνες, τα μυστήρια και την αισθητική που πλαισιώνουν αυτού του είδους τις αφηγήσεις, στοιχεία που συνεχίζουν να εκπέμπουν μια ακαταμάχητη γοητεία. Το Slow Horses, η πρόσφατη τηλεοπτική σειρά της πλατφόρμας Apple TV+, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια χαρακτηριστική υπενθύμιση όλων των λόγων που μετατρέπουν τις κατασκοπευτικές περιπέτειες σε ένα απολαυστικότατο θέαμα.

Η πρωτοτυπία της σειράς, η οποία βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Mick Herron, έγκειται στο γεγονός πως η πλοκή της δεν εστιάζει σε ικανότατους κατασκόπους που θα φέρουν εις πέρας με εντυπωσιακό τρόπο οποιαδήποτε αποστολή αναλάβουν αλα James Bond. Όχι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατασκοπευτική υπηρεσία, γνωστή ως Slow Horses, στην οποία στέλνονται οι χειρότεροι των χειρότερων – άτομα που κάποτε απέτυχαν τόσο άσχημα, ώστε η μόνη κατάληξη που αξίζουν είναι να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αναλαμβάνοντας γραφειοκρατικές αγγαρείες. Εκεί στέλνεται και ο πρωταγωνιστής μας, ο νεαρός κατάσκοπος River (Jack Lowden), ύστερα από μια γεμάτη ένταση εκπαιδευτική αποστολή, η οποία κατέληξε σε φιάσκο.

River Cartwrig Slow Horses

Το θέαμα που αντικρύζει με το που πατάει το πόδι του στο κτίριο είναι αποκαρδιωτικό. Πράσινοι, μουχλιασμένοι τοίχοι, «κατάσκοποι» που βαριούνται τη ζωή τους και ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ένα αφεντικό που δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για πάρτη τους. Ο Jackson Lamb, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας, σκυλοβρίζει τους πάντες, δείχνει μηδαμινό σεβασμό και τους υπενθυμίζει την αχρηστία τους με την πρώτη ευκαιρία, στα διαλείμματα που κάνει από το ποτό και το τσιγάρο. Εντούτοις, παρ’ ότι εξαιρετικά αντιπαθής σαν άνθρωπος, ο Lamb αναδεικνύεται σε πυλώνα της σειράς, αφού το πικρόχολο χιούμορ του σε συνδυασμό με την σπουδαία ερμηνεία του Gary Oldman, ο οποίος βρίσκεται σε τρελά κέφια, προσδίδουν στο τελικό αποτέλεσμα τη ξεχωριστή του ταυτότητα.

Αδυνατώντας να ακολουθήσει τους αργούς ρυθμούς της υπηρεσίας και με το μικρόβιο του κατασκόπου που κρύβει μέσα του να μην λέει να τον αφήσει σε ησυχία (άλλωστε, είναι πεπεισμένος πως δεν φταίει εκείνος για την αποτυχία της εκπαίδευσης του!), ο River ακολουθεί έναν ύποπτο με διασυνδέσεις σε ακροδεξιές οργανώσεις, βέβαιος πως κάτι περίεργο συμβαίνει. Τελικά, αποδεικνύεται πως είχε δίκιο, αφού σιγά σιγά ξεδιπλώνεται μια συνομωσία πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που φανταζόταν, μπλέκοντας τελικά ολόκληρη την ομάδα.

Όσο η πλοκή αποκαλύπτει τη μια ανατροπή μετά την άλλη, έρχονται στο φως επικίνδυνα μυστικά, με το σενάριο να εντοπίζει τον εχθρό εντός των συνόρων της χώρας, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής (αν και το υλικό από την επόμενη σεζόν -που έχει ήδη γυριστεί!- αφήνει υπόνοιες πως το ψυχροπολεμικό πνεύμα πρόκειται να αναστηθεί), και θέτοντας όχι απαραίτητα καινοτόμα, αλλά σίγουρα διαχρονικά ερωτήματα για τις παρασκηνιακές πολιτικές αποφάσεις ανθρώπων στον οποίον τα χέρια βρίσκεται το μέλλον ολόκληρων κρατών.

Slow Horses

Η σκηνοθεσία προσδίδει μια κλασσάτη υφή στην ιστορία, φέρνοντας στο νου πιο παραδοσιακές ιστορίες κατασκοπίας, αυξάνει την ένταση όταν πρέπει, ενώ δεν ξεχνά να εμβαθύνει σε χαρακτήρες και να αναπτύξει τους δεσμούς της ομάδας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και βέβαια δίχως αχρείαστους συναισθηματισμούς. Μάλιστα, αξιοποιώντας τη στάμπα που συνοδεύει η εργασία σε μια τέτοια υπηρεσία, γίνονται και κάποιες σημαντικές νύξεις για τον τρόπο που ο υποβιβασμός των υπαλλήλων επηρεάζει τις προσωπικές τους ζωές – συνήθως, προς το χειρότερο.

Δίχως να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά διαθέτοντας μια στιβαρή ιστορία, συνεπή σκηνοθεσία και καστ που ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στις υποχρεώσεις του, το Slow Horses κουβαλά με περηφάνεια όλα τα γοητευτικά γνωρίσματα του είδους και ζητά την προσοχή μας για τη συνέχεια.

Slow Horses

Σχόλια

Your email address will not be published.