Εξώφυλλο του κόμικ «Superman: Up in the Sky».

Superman: Up in the Sky

Δεν είναι λίγα τα άτομα που ισχυρίζονται πως ο Superman στερείται δραματουργικού ενδιαφέροντος. Πώς να ενδιαφερθείς, αναρωτιούνται, για έναν χαρακτήρα που είναι αφοπλιστικά ευγενικός και ασυνήθιστα δυνατός; Πώς να ταυτιστείς με ένα ον που κάνει τα πάντα σωστά και γνωρίζει ποια είναι η σωστή απάντηση σε κάθε πρόβλημα; Η επιχειρηματολογία τους δεν είναι άστοχη∙ εξάλλου, η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει πως οι πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες δοκιμάζονται από τα έντονα πάθη και τις αδυναμίες τους, απαραίτητα συστατικά για τον εξανθρωπισμό τους. Ευτυχώς, ο Tom King (The Human Target) το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και γι’ αυτό στο Superman: Up in the Sky, φέρνει τον αγαπημένο υπερηρώα αντιμέτωπο με ένα δίλημμα που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα: είτε θα ταξιδέψει στην άκρη του διαστήματος, προκειμένου να εντοπίσει ένα κοριτσάκι που έχει απαχθεί από εξωγήινους, είτε θα μείνει στη Γη για να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα από τους νέους κινδύνους που αναδύονται.

H ιστορία του Superman: Up in the Sky ξεδιπλώνεται μέσα μόλις έξι τεύχη, ωστόσο η αφαιρετική αφήγηση του King καταφέρνει να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό το ψυχογράφημα που επιχειρείται, δίνοντας έμφαση περισσότερο στις συναισθηματικές καταπτώσεις του υπεράνθρωπου πρωταγωνιστή της, παρά σε μια ορθολογική επίλυση του μυστηρίου της εξαφάνισης. Έτσι, στα περισσότερα τεύχη, ο Superman δοκιμάζεται σε πολλάπλά επίπεδα: σωματικά, λαμβάνοντας μέρος σε έναν αγώνα μποξ, ψυχολογικά με τη σκέψη του να ταξιδεύει συχνά στη Γη λόγω της αγωνίας του για την ασφάλεια της Λόις, αλλά και ηθικά, όταν καλείται να καταπατήσει τον σημαντικότερο όρκο του.

Ο Superman (αριστερά) τρώει το κολατσιό του μαζί με τον Batman (κέντρο) και την Wonder Woman (δεξιά). Απόσπασμα από το κόμικ «Superman: Up in the Sky».

Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο King δεν μας υπενθυμίζει μονάχα την ικανότητα του να αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες σε ελάχιστες σελίδες, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστά που προκαλούν θαυμασμό για την προσωπικότητα του Superman.

Η εσωτερική αφήγηση του King βρίσκει το κατάλληλο ταίρι στην πένα του Andy Kubert, ο οποίος καταφέρνει να αποδώσει οπτικά όλα όσα εκφράζει ο Superman. Άλλοτε δυναμικός, άλλοτε καταπονημένος σωματικά, αλλά πάντοτε έτοιμος να κάνει ο, τι καλύτερο μπορεί, ο Superman του Kubert συνδυάζει την επική αίσθηση με την ελπίδα και την ανθρώπινη ευαισθησία, πατώντας με το ένα πόδι στην ανθρώπινη κλίμακα και με το άλλο στον κόσμο των Ιδεών και των Συμβόλων.

Δυστυχώς, όμως, η αρχή και το φινάλε της ιστορίας αμαυρώνουν την αξιόλογη και τολμηρή προσπάθεια του King. Το πρώτο τεύχος, εκείνο δηλαδή στο οποίο ο Superman καλείται να αποφασίσει αν θα ψάξει ή όχι το κοριτσάκι, φλερτάρει με τον μελοδραματισμό για να παραδοθεί αμαχητί στον εκβιασμό του συναισθήματος. Και αν η συνέχεια της ιστορίας βοηθάει να διαγραφεί από τη μνήμη η δύσκολη αρχή, το φινάλε της και η μια ευκολία μετά την άλλη στις οποίες καταφεύγει ο King αμαυρώνουν τούτη την τόσο ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Ξαφνικά, η δύναμη του Superman μπορεί να κάνει χίλια κομμάτια με μια απλή κίνηση ακόμα και το πιο ισχυρό μέταλλο του γαλαξία, ενώ δύσκολες αποφάσεις που είχε πάρει στο αμέσως προηγούμενο τεύχος, ακυρώνονται. Το χειρότερο απ’ όλα δε, είναι πως όλως τυχαίως το ταξίδι του Superman στην άκρη του γαλαξία αποδείχθηκε σωτήριο για τη μοίρα της Γης, ακυρώνοντας με το χειρότερο δυνατό τρόπο το δίλημμα πάνω στο οποίο είχε οικοδομηθεί ολόκληρη η ιστορία, άρα και τη συναισθηματική πάλη του Superman που αποτέλεσε και το πιο γοητευτικό στοιχείο της.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το Superman: Up in the Sky είναι μια συναρπαστική ιστορία επικών διαστάσεων που καταφέρνει να ισορροπήσει ιδανικά τα σημαντικότερα γνωρίσματα του χαρακτήρα, διεκδικώντας μια θέση ανάμεσα στις πιο εμβληματικές του ιστορίες. Δυστυχώς όμως, η παραφωνία του φινάλε τού στερεί τη δυνατότητα να αναγνωρισθεί και ως το σπουδαίο κόμικ που θα μπορούσε να είναι.

Το Superman: Up in the Sky (ελληνικός τίτλος, Superman: Ψηλά στον Ουρανό) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

Σχόλια

Your email address will not be published.