06 - Μαρτίου - 2026
To Positively Different επιστρέφει από 18 έως 22 Μαρτίου

Το έβδομο Positively Different Short Film Festival θα πραγματοποιηθεί στο Cinobo Πατησίων με προβολές, συζητήσεις και masterclass.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Nicht fur uns Metro» που θα προβληθεί στο φεστιβάλ Positively Different.

To Positively Different Short Film Festival επιστρέφει για έβδομη χρονιά για να παρουσιάσει τις ανησυχίες και τις ελπίδες μας, να δώσει φωνή στις φωνές εκείνων που δεν ακούγονται και τα όνειρα των καταπιεσμένων, παραμένοντας αφοσιωμένο στην συγκρότηση ενός χώρου όπου το προσωπικό είναι πολιτικό, και αντιστρόφως. Μαζί του, ονειρευόμαστε έναν κόσμο για τον οποίο αξίζει να αγωνιζόμαστε.

Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 18 Μαρτίου με το σετ Γειτονικές Ζωές (105’) και ταινίες για όλες τις μάχες, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τα όνειρα που αναπτύσσονται και ανθίζουν πίσω από κλειστές πόρτες, παρότι μπορεί να μη γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτά.

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, συνεχίζει με τα σετ Συνδιαλεγόμενα με τη Μνήμη (95’) και Παγιδευμένα (101’). Στο πρώτο περιλαμβάνονται ταινίες που κοιτάνε πίσω στις καταγωγικές μας ιστορίες για να βρούμε δύναμη, νόημα, και να φτιάξουμε τους δικούς μας τρόπους επούλωσης και να φανταστούμε το από εδώ και στο εξής, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ταινίες για όλα εκείνα που μισούμε και  απειλούν να μας πλακώσουν, αλλά αρνούμαστε να παραδοθούμε και να τα παρατήσουμε.

Η επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Μαρτίου, ξεκινάει με τη συλλογή Φάτε τους Πλούσιους (100’) και ολοκληρώνεται με το σετ Χτίζοντας Πάνω στα Ερείπια (89’) και ταινίες που αναρωτιούνται πώς μπορούμε να φανταστούμε μία ζωή που είναι ασφαλής και όμορφη, ερχόμενα από εμπειρίες τραύματος, παραμέλησης και βίας.

Η τέταρτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με το σετ Ζωή στις Σκιές (96’) με θέμα ταινίες που ρίχνουν φως σε αυτούς που ποτέ δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και συνεχίζει με μια ανοιχτή συζήτηση για τις Αντιστάσεις στα όρια της νομιμότητας. Αργότερα, την σκυτάλη παίρνει η συλλογή ταινιών Παίρνοντας Αυτά που μας Ανήκουν (96’), ιστορίες με ήρωες που αρνούνται να δεχθούν την αδικία ως δεδομένη, και θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ακόμα κι αν σημαίνει να αμφισβητήσουν το γράμμα του νόμου. Ακολουθεί το σετ Το Σώμα σου Είναι Πεδίο Μάχης (93’) και η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα after-party.

Η Κυριακή 22 Μαρτίου, τελευταία μέρα του φεστιβάλ, ξεκινάει με ιστορίες δημιουργίας και ανατροπής ενός κόσμου που αφήνει κάποια από εμάς πίσω (Εργαλειοθήκη Ανατροπής, 97’) και βεβιασμένων ξεριζωμών προς τις ρίζες του καθενός (Αφήνοντας Πίσω τον Μισό μας Εαυτό, 93’). Το τρίτο και τελευταίο σετ της ημέρας είναι το Αγάπη μες στην Καταιγίδα (88’) με ταινίες για τη σημασία της συντροφικότητας και της αγάπης ως όπλο απέναντι στις τραγωδίες.

Όλες τις προβολές θα ακολουθήσει Q&A με δημιουργά.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Σίλα Μιχάλακα (Παραγωγός, Σκηνοθέτης) Εύα Στεφανή (Σκηνοθέτρια Εθνογραφικών Ταινιών και Ντοκιμαντέρ, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ) και Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Μεταφραστής).

 

Πληροφορίες:

Πού; Cinobo Πατησίων, 28ης Οκτωβρίου 79

Πότε; 18 – 22 Μαρτίου 2026

Οργάνωση παραγωγής: Inter Alia

Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ ΕΔΩ.

Για αγορά εισιτηρίων πατήστε ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *