/

To «Sex Education» δίνει μαθήματα ζωής

Δύσκολα θα περιέγραφε κάποιος το Sex Education ως μια διακριτική σειρά, αφού ήδη από την πρώτη σεζόν είχε αποδείξει ήδη από τη βασική του ιδέα πως ελκύεται από την υπερβολή. Ωστόσο, η εισαγωγή της δεύτερης σεζόν μας υπόσχεται ότι η συνέχεια θα ξεπεράσει κάθε όριο, αφού ξεκινάει με όλους τους μαθητές του σχολείου να έχουν πάθει μαζική υστερία, νομίζοντας πως έχουν κολλήσει κάποιο σεξουαλικό νόσημα με τη σκηνοθεσία να προσεγγίζει το φαινόμενο σαν μια τρομακτική αποκάλυψη ζόμπι. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Otis έχει εθιστεί στις χαρές της αυτοϊκανοποίησης, την οποία ανακάλυψε πρόσφατα, με τη σειρά να αναδεικνύει αυτή την εμμονή όσο υπερβολικά της αρμόζει. Με άλλα λόγια, η σειρά αγκαλιάζει ακόμα περισσότερο τον ιδιαίτερο κόσμο της, ο οποίος είναι αόριστα τοποθετημένος κάπου στην Αγγλία, και το αποτέλεσμα κλέβει με ευκολία τις εντυπώσεις.

Η επιστροφή μας σε αυτό το τόσο ιδιοσυγκρασιακό, πολύχρωμο σύμπαν της σειράς, όπου όλοι κάνουν σεξ, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά κάτι σχετικά με αυτό, μας φέρνει μπροστά σε έναν Otis που παλεύει να κουμαντάρει τις σεξουαλικές του ορμές για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της σεξουαλικής του ζωής. Απ’ την άλλη, η Maeve έχει και αυτή τα προβλήματα της. Αρχικά, καλείται να συμβιώσει με τη μητέρα της που αποφάσισε να επιστρέψει μετά από χρόνια, αφήνοντας στο παρελθόν την παλιά της ζωή και τη χρήση ναρκωτικών, ενώ όταν επιστρέψει στο σχολείο θα προσπαθήσει να αναδείξει την πραγματική αξία ως μια απ’ τις καλύτερες μαθήτριες του. Βέβαια, η επιστροφή στη σχολική αίθουσα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αφού θα πρέπει να βλέπει τον Otis να συναναστρέφεται με τη νέα του κοπέλα και αυτό δεν το αντέχει η ερωτευμένη της καρδιά.

Στη διάρκεια των οχτώ επεισοδίων συμβαίνουν τόσα πράγματα που δεν έχει σημασία να τα αναφέρουμε, έστω και περιληπτικά. Σχέσεις διαλύονται, δίνοντας τη θέση τους σε άλλες, ενώ από ένα σημείο η κατάσταση γίνεται τρομερά περίπλοκη, που αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν σε μια τόσο μικρή πόλη οι ερωτικές ζωές των κατοίκων να έχουν καταλήξει τόσο μπερδεμένες. Κι αν οι ερωτικές σχέσεις καταντούν λίγο μονότονες, ακολουθώντας μια κάπως προβλεπόμενη πορεία, η πραγματικά ενδιαφέρουσα διάσταση της σειράς αναδεικνύεται στις… φιλίες.

Μια από τις πιο ανθρώπινες ιστορίες ήταν εκείνη του γόη Jackson, ο οποίος θα τραυματίσει επίτηδες το χέρι του μπας και γλιτώσει από το μαρτύριο των προπονήσεων και κάπως έτσι θα βρεθεί να κάνει παρέα με την ιδιοφυΐα του σχολείου, την Viv. Μια σχέση που ξεκινάει για τυπικούς λόγους -η Viv καλείται να τον βοηθήσει στα μαθήματα-, τελικά θα μετατραπεί σε μια πραγματικά έντονη και ειλικρινή φιλία. Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην Maeve και τον παράλυτο γείτονα της, ο οποίος αν και είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή ότι την βλέπει ερωτικά και προσπαθεί να την κερδίσει με πρωτοφανή αυτοπεποίθηση, θα αποδειχθεί ένας άξιος νέος φίλος, αν και προς το τέλος αποδεικνύεται αρκετά ύπουλος. Όμως, η κορυφαία στιγμή της σειράς είναι όταν μια ομάδα εντελώς διαφορετικών κοριτσιών θα βρουν ένα κοινό στοιχείο που θα τις ενώσει και θα βελτιώσει αισθητά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Σε μια σειρά γεμάτη από ενδιαφέροντες χαρακτήρες και εκπληκτικούς ηθοποιούς, είναι δύσκολο να περιοριστεί κανείς σε μερικούς μόνο απ’ αυτούς. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί το εντυπωσιακό εύρος και η εκπληκτική αίσθηση χιούμορ που διαθέτει ο Otis του Asa Butterfield. Παρόμοια, η γεμάτη ένταση και χαμόγελο ερμηνεία του Ncuti Gatwa ως Eric, θα παρασύρει και τους πιο σφιγμένους θεατές, ο νεοφερμένος Sami Outalbali θα κλέψει τις εντυπώσεις ερμηνεύοντας τον στιλάτο, πράο και ευγενικό Rahim, ενώ ο Connor Swindells παραδίδει μια άκρως συγκινητική ερμηνεία, ως ο πρώην νταής που έχοντας πληρώσει και με το παραπάνω τα λάθη του παρελθόντος, αναζητά πλέον μια δεύτερη ευκαιρία και κάποιον φίλο.

Αν έπρεπε να βρεθεί κάποιο στραβοπάτημα, αυτό θα ήταν ο εγκλωβισμός της σειράς σε στερεοτυπικές απεικονίσεις της σεξουαλικότητας. Κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει άδικο για μια σειρά που βάζει τη σεξουαλική αναζήτηση στο επίκεντρο. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς προσεχτικά θα διαπιστώσει πως οι πραγματικά τολμηρές ιστορίες, όπως εκείνη της ασέξουαλ μαθήτριας, αποτελούν μονάχα μια υποσημείωση στη βασική πλοκή. Η σεξουαλικότητα των βασικών χαρακτήρων στην πραγματικότητα δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά ίσως χρειαζόμαστε μια σειρά που θα επικεντρωνόταν σε άλλες πτυχές του τόσο πλούσιου φάσματος της σεξουαλικότητας, με την περίπτωση του Otis να είναι μια χαμένη ευκαιρία.

Παρά τις μεμονωμένες παρατηρήσεις, όμως, είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τη σημασία ύπαρξης μιας σειράς που μιλάει για θέματα καθημερινά, τα οποία παρ’ όλα αυτά παραμένουν ακόμα ταμπού, προκαλώντας αμήχανες συζητήσεις, όχι μόνο ανάμεσα σε φίλους, αλλά και σε ζευγάρια. Εκτός αυτού όμως, οι απολαυστικές ερμηνείες, το χιούμορ, η μεγάλη καρδιά και η ενέργεια που μεταδίδει η σειρά είναι αρκετοί λόγοι για να αφήσουμε χώρο στην καρδιά μας για τις σεξουαλικές συμβουλές του Otis.

Σχόλια

Your email address will not be published.