Upgrade Soul: Κι αν συναντούσες την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

Ο Hank και η Molly είναι ένα ηλικιωμένο, διαφυλετικό ζευγάρι. Εκείνη σπουδαία ερευνήτρια, εκείνος διαθέτει τα δικαιώματα μιας παιδικής τηλεοπτικής σειράς των 60’s με αφροαμερικάνο πρωταγωνιστή. Πρόσφατα, έκλεισε μια συμφωνία για μια μεταφορά της σειράς, απ΄ την οποία έλαβε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει για τη χρηματοδότηση ακόμη ενός πειράματος, μιας και για εκείνον η χρηματοδότηση πειραμάτων αποτελεί κάτι σαν χόμπι, φέρνοντας τον όσο πιο κοντά γίνεται στη θέση του επιστήμονα που κάποτε ήθελε να γίνει. Αυτό το πείραμα όμως είναι διαφορετικό απ’ τα άλλα, καθώς με τη βοήθεια της επιστήμης ο Hank σκοπεύει να κάνει δώρο στη γυναίκα του για την 40η επέτειο γάμου τους τη νοητική και σωματική βελτίωση τους, ώστε να τους δοθεί μια νέα ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, τις καταστάσεις που δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν.

Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και όπως προοικονομεί με σχεδόν ποιητικό τρόπο η εισαγωγή της ιστορίας, το πείραμα δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με το ζευγάρι βγαίνει από το πείραμα ψυχολογικά και σωματικά ταλαιπωρημένο, ενώ προς έκπληξή τους διαθέτουν και κλώνους για τους οποίους κανείς δεν τους είχε ενημερώσει. Τόσο ο Hank, όσο και η Molly είναι εμφανώς γερασμένοι, αδυνατώντας καλά καλά να περπατήσουν με ευκολία, ενώ η απώλεια μνήμης που βασανίζει και τους δύο έχει οδηγήσει την Molly σε ψυχολογική κατάρρευση, αφού κοιτάζει τις επιστημονικές της σημειώσεις και διαπιστώνει γεμάτη απόγνωση πως δεν καταλαβαίνει τίποτα! Αντίθετα, οι κλώνοι εκτός από τις αναμνήσεις των “γονιών” τους, χαρακτηρίζονται και από ανώτερη νοημοσύνη και φυσική κατάσταση. Το μόνο πρόβλημα που εμποδίζει την επιστημονική ομάδα που ανέλαβε το πείραμα να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα είναι η εμφάνισή των κλώνων που θυμίζει μεταλλαγμένες πατάτες!

Η εξέλιξη της πλοκής θα φέρει τους αναγνώστες μπροστά σε ποικίλες ανατροπές, οι οποίες προκύπτουν οργανικά από τις προσωπικότητες των χαρακτήρων και δεν υπάρχουν για λόγους φθηνού εντυπωσιασμού. Αυτό μάλλον είναι και το μυστικό της επιτυχίας του σεναρίου. Μπορεί να περιγράφει τα πιθανά αποτελέσματα ενός τολμηρού πειράματος, θέτοντας παράλληλα διάφορα ερωτήματα σχετικά με αυτό, αλλά ποτέ δεν ξεχνάει πως πάνω απ’ όλα αφηγείται μια ιστορία για ανθρώπους με αδυναμίες και πάθη. Το ηλικιωμένο ζευγάρι βλέπει στο πείραμα την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, ο αδερφός του Hank βλέπει μια απειλή, ενώ η επιστημονική ομάδα επικεντρώνεται κυρίως στην επίτευξη των στόχων της. Στις σελίδες του κόμικ θα βρείτε αρκετές συναισθηματικές στιγμές, όπως εκείνη όπου ο Hank ξαπλώνει στο κρεβάτι της Molly για να της κρατήσει συντροφιά και να της δώσει κουράγιο κρατώντας της απλώς το χέρι, οι οποίες εκμαιεύουν το συναίσθημα με όμορφο τρόπο.

Αφηγηματικά, παρ’ ότι η πλοκή αναπτύσσεται μη γραμμικά, ο αναγνώστης δεν χάνεται ποτέ, αφού Ezra Claytan Daniels τοποθετεί τα flashbacks στις κατάλληλες χρονικές στιγμές, ώστε να εξηγούνται τα κίνητρα των πράξεων του κάθε χαρακτήρα, χωρίς κακοφτιαγμένη επεξήγηση. Εξίσου σπουδαία δουλειά έχει γίνει και στο αισθητικό κομμάτι πάλι από τον Daniels. Τα πάνελ του τοποθετημένα με μαθηματική ακρίβεια, διατηρούν έναν σταθερό ρυθμό στην αφήγηση, ενώ εντυπωσιακή είναι η ευκολία με την οποία ο  Daniels μεταπηδά από τις ποιητικές ατμόσφαιρες που φωτίζουν τη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων σε σκηνές τρόμου και αγωνίας, έχοντας ως βοηθούς το εκφραστικό και ανα στιγμές ανατριχιαστικό του σχέδιο, αλλά και τη μουντή χρωματική του παλέτα, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες της αφήγησης.

Το Upgrade Soul ξεκίνησε ως μια πρωτοποριακή εφαρμογή σε κινητό που κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά η ουσία του δεν εξαντλείται εκεί. Εκτός από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα που θέτει για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον καθένα μας ξεχωριστό ή για το τι θεωρούμε φυσιολογικό, ο Daniels αξιοποιεί σεναριακές λεπτομέρειες που συνήθως περνάνε ανεκμετάλλευτες, όπως η χρηματοδότηση του πειράματος, για να αναδείξει και άλλα ζητήματα όπως η εκπροσώπηση των αφροαμερικανών στην ποπ κουλτούρα. Παράλληλα, η επιλογή να δώσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ένα ηλικιωμένο, διαφυλετικό ζευγάρι, εμπνευσμένο από τους παππούδες του έχει και αυτή το ενδιαφέρον της, αφού είναι μια κοινωνική ομάδα που σπάνια συναντάμε σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας (και όχι μόνο). Βέβαια, η σπουδαιότερη ίσως αρετή του Upgrade Soul είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει την τεχνολογία.  Με το Black Mirror να έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την επικίνδυνη χρήση της τεχνολογίας, η πλοκή του κόμικ θα μπορούσε να ακολουθήσει μια παρόμοια, αλλά ασφαλή οδό. Αντίθετα, κρατά μια πιο ενδιαφέρουσα στάση, η οποία φανερώνεται με σχετικά διακριτικό τρόπο στις τελευταίες σελίδες της ιστορίας.

Σχόλια

Your email address will not be published.