Μια από τις αφανείς σειρές του 2021 είναι το We Are Lady Parts της Nida Manzoor για ένα γυναικείο πανκ συγκρότημα στο Λονδίνο του σήμερα. Γυναίκες και πανκ ίσως να μην είναι ένας τόσο ασυνήθιστος συνδυασμός, αλλά μουσουλμάνες γυναίκες και πανκ φαντάζει λίγο πιο παράδοξο.
Τέσσερις μουσουλμάνες γυναίκες, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή ιστορία, συναντιούνται για να κάνουν αυτό που αγαπούν: να παίξουν μουσική και να ουρλιάξουν για όσα τις πονούν και τις εξαγριώνουν. Το συγκρότημα απαρτίζεται από τη Saira, την γεμάτη θυμό τραγουδίστρια, την Bisma, την ήρεμη μπασίστρια, την Ayesha, την κυκλοθυμική ντράμερ και τη νεοσύλλεκτη Amina, μια συντηρητική κοπέλα που αγαπάει τη μουσική αλλά το άγχος της την κρατάει μακριά από το πάθος της. Το συγκρότημα ολοκληρώνει η Momtaz, η φιλόδοξη ατζέντης τους.

Το We Are Lady Parts που από τον τίτλο του, ο οποίος είναι το όνομα του συγκροτήματος, μας υποψιάζει ότι κεντρικό θέμα είναι η γυναικεία εμπειρία στον 21ο αιώνα. Ίσως είναι ένας υπαινιγμός στη συνηθισμένη υποβίβαση την γυναικών από ανθρώπινα όντα σε γεννητικά όργανα ή απλά μια αναφορά στο φύλο τους. Τα θέματα που απασχολούν τις πέντε γυναίκες είναι όσα απασχολούν κάθε γυναίκα του σήμερα. Η φιλία, οι ερωτικές σχέσεις, η σεξουαλικότητα και η καριέρα. Είναι όμως και όσα τις ενοχλούν. Η πατριαρχική κοινωνία που θέτει το γυναικείο βίωμα σε δεύτερη μοίρα, η σεξουαλική κακοποίηση, οι κοινωνικές συμβάσεις, οι υποθέσεις που κάνουν άγνωστοι άνθρωποι για εσένα: τη ζωή σου, το παρελθόν σου, τα όνειρά σου, το σώμα σου. Φυσικά όμως, εξέχουσα θέση έχει η θρησκεία και για την ακρίβεια το Ισλάμ. Αυτές οι γυναίκες ανήκουν στο Ισλάμ, έχοντας πολύ διαφορετικές καταβολές, οικογένειες αλλά και θρησκευτικές συνήθειες. Όμως όλες τους, για τους δικούς τους προσωπικούς τους λόγους, έχουν την πίστη στη ζωή τους.
Πώς γίνεται όμως η πίστη σε μια αρκετά συντηρητική θρησκεία να συνδυάζεται με την επαναστατικότητα, την αυθάδεια, τις βωμολοχίες, τη σεξουαλικότητα αλλά και χυδαιότητα; Αυτό αντιπροσωπεύουν οι Lady Parts. Την πίστη ως ένα προσωπικό ταξίδι, χωριστό από τις ατομικές ανάγκες για έκφραση, ικανοποίηση και εξερεύνηση του εαυτού. Άλλωστε, βλέποντας τη σειρά παρατηρούμε ότι το Ισλάμ δεν είναι ένα, κάτι που συνήθως αγνοείται, και πως κάθε οικογένεια τηρεί όσα την εκφράζουν.

Η σειρά φυσικά δεν είναι απλά φεμινιστική. Θίγει εύστοχα ζητήματα ισλαμοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσισμού. Το να είσαι γυναίκα, μουσουλμάνα και μαύρη έρχεται με πολλές ταμπέλες από έναν κόσμο που έχει μάθει να βάζει τους ανθρώπους σε κουτάκια. Οι Lady Parts τραγουδούν για τη θρησκεία τους, τον ξενοφοβικό κόσμο και για τη ζωή στη μετααποικιακή Αγγλία όπου τα θύματα μιας επεκτατικής αυτοκρατορίας καλούνται να αντιμετωπίσουν το στίγμα της ίδιας τους της ύπαρξης. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και τα προσωπικά προβλήματα, αυτά που δεν κοιτούν φύλο ή χρώμα: ο φόβος της δέσμευσης, του coming out, και το άγχος που μπορεί να σε παραλύσει. Το άγχος της Amina να παραδεχθεί τα θέλω της, να τολμήσει να ανέβει στη σκηνή και να σπάσει τους τοίχους που η ίδια έβαλε στον εαυτό της, είναι σχεδόν ο έκτος πρωταγωνιστής.
Το We Are Lady Parts είναι μια εκρηκτική κωμωδία, γεμάτη ενέργεια και εκπληκτική μουσική. Η σκηνοθεσία του είναι άλλοτε θεατρική και άλλοτε σαν να έχει βγει από ταινίες του αγαπημένου μας Edgar Wright (Last Night in Soho). Ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο χιούμορ, το δράμα και τις άβολες στιγμές, κάνοντας το ρεαλιστικό και relatable.
Στα έξι σύντομα επεισόδια, παρακολουθούμε μια ολοκληρωμένη ιστορία (αν και ελπίζουμε για συνέχεια), το ξεκίνημα του ταξιδιού των πέντε μουσικών και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η διαθεματικότητα στο σενάριο και οι φρέσκες ερμηνείες των πρωταγωνιστριών δημιουργούν μια πολλά υποσχόμενη σειρά που αποδεικνύει πόσο ανάγκη έχουμε την ποικιλία, την αντιπροσώπευση και την απομάκρυνση από τις πετυχημένες συνταγές.
