Εξώφυλλο του κόμικ «Wonder Woman: Dead Earth» σε σενάριο και σχέδιο του Daniel Warren Johnson.

Wonder Woman: Dead Earth

Στο μακρινό μέλλον, η Γη έχει μετατραπεί σε έναν ερειπωμένο πλανήτη εξαιτίας της χρήσης πυρηνικών όπλων. Μικρές κοινότητες ανθρώπων περιπλανιούνται από το ένα σημείο στο άλλο, δίχως ιδιαίτερη προοπτική και με φρικιαστικά τέρατα να απειλούν την ίδια τους την ύπαρξη. Μέσα σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον ξυπνάει και η Diana, η οποία βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια σε ένα μηχάνημα κρυογονικής. Με μια παρέα παιδιών, δίχως ανάμνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην παγκόσμια καταστροφή και με τους παλιούς συμμάχους της να έχουν φύγει βάναυσα από τη ζωή, η Diana θα ξεκινήσει μια οδύσσεια προκειμένου να βρει απαντήσεις για τις αιτίες της καταστροφής, αλλά και για τον λόγο που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην αποστολή της, να προστατέψει δηλαδή την ανθρωπότητα από τον ίδιο της τον εαυτό.

Το Wonder Woman: Dead Earth είναι σεναριακό και σχεδιαστικό τέκνο του προσφάτως βραβευμένου με Eisner για τα Transformers (!!) Daniel Warren Johnson (Do A Powerbomb!) με την σφραγίδα του να είναι διάχυτη σε κάθε πάνελ και κάθε σελίδα. Αγαπημένα του στοιχεία, όπως ο μεταποκαλυπτικός κόσμος και τα γιγαντιαία πλάσματα αποτελούν το ιδανικό σκηνικό πάνω στο οποίο χτίζει μια ιστορία που οι εντυπωσιακές μονομαχίες έχουν για ακόμη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταιριαστή στο ύφος της ιστορίας, δίχως να καινομοτεί σε σχέση με την αισθητική ταυτότητα των προηγούμενων δουλειών του και με εντυπωσιακά δισέλιδα που κόβουν την ανάσα, η τραχιά και γεμάτη ένταση σχεδιαστική του προσέγγιση απομακρύνεται από την καλογυαλισμένη ματιά του μέσου υπερηρωικού κόμικ για να βουτήξει με μανία και ωμότητα στη βρωμιά, τον ιδρώτα και το φρέσκο αίμα που σκεπάζει τον ερειπωμένο πλέον πλανήτη.

Απόσπασμα από το κόμικ «Wonder Woman: Dead Earth» του Daniel Warren Johnson.

Και αν ο οπτικός μαξιμαλισμός του Johnson φλερτάρει με το χάος και τον βομβαρδισμό οπτικών πληροφοριών, είναι ο προσεγμένος χρωματισμός του Mike Spicer που διατηρεί την τάξη. Μουντές αποχρώσεις, αλλά με τις σωστές αντιθέσεις μεταξύ των στοιχείων, διευκολύνουν την κατανόηση ενός σχεδίου που εύκολα θα μπορούσε να κατρακυλήσει προς πιο δυσνόητα μονοπάτια.

Ευτυχώς, η εκδοχή ακραίας βαρβαρότητας που οραματίζεται ο Johnson δεν εξυπηρετεί μόνο τις προσωπικές εμμονές του δημιουργού, αφού είναι ένα μοτίβο που επανέρχεται συχνά στη βιβλιογραφία του, αλλά αναδεικνύει και τις αρετές της πρωταγωνίστριας του κόμικ. Μέσα σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό και την κακοποίηση, η Wonder Woman έρχεται να προτάξει ένα διαφορετικό σύστημα αξιών που δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη, την κατανόηση και γιατί όχι, ακόμη και τη συγχώρεση. Εξαιρώντας κάποιες σεναριακές επιλογές που επιλύουν με παραπανίσια ευκολία συγκρούσεις που θα μπορούσαν να αποτυπωθούν πιο λεπτομερώς, αλλά και την βιαστική μεταστροφή χαρακτήρων που κουβαλούν παγιωμένες αντιλήψεις αιώνων, το πάντρεμα αποδεικνύεται πετυχημένο. Ο Johnson δεν παραδίδει μονάχα μία ανελέητα βίαιη σπουδή στους κινδύνους της ανεξέλεγκτης δύναμης, αλλά και μια ιστορία που μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση των περιπετειών της εμβληματικής Wonder Woman.

Αναζητώντας μια μικρή χαραμάδα ελπίδας σε έναν κόσμο που έχει βυθιστεί για αιώνες στην απελπισία, ο Daniel Warren Johnson εξασφαλίζει πως το Wonder Woman: Dead Earth θα αγαπηθεί εξίσου από τους πιστούς ακολούθους του, όσο και από τα άτομα που αναζητούν μια ιστορία που να γιορτάζει όλες τις αρετές της θρυλικής Αμαζόνας.

Το κόμικ Wonder Woman: Dead Earth (Wonder Woman: Νεκρή Γη) κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ σε μετάφραση Σάββα Αργυρού.

Σχόλια

Your email address will not be published.